Malttia matkaan

Barak Obaman onnenpäivä on kaikkien tiedossa. Selkään taputtajia on, mutta pian tulee arki ja valtava vastuu. Samoin kävi kuntavaaleissa Suomessa ja paikallistasolla. Pikkuhiljaa selkään taputtajat katoavat. Tilalle nousee vaatijat, jotka eivät unohda vaalilupauksia.

Kivasti meni vaalitalkoissa. Oltiin yhdessä, itse kukin puolue, tehtiin yhteisen edun nimissä rankasti työtä vaalipäivään saakka. Päivä ei ollut kaikille ilonpäivä. Vaaleihin itseään säästämättä osallistuneet, niin ajallisesti kuin pussin suu auki, harmittelevat miten vähän jäikään vaaleista jäljelle, ei edes valtuuston varajäsenyyttä.

Välittömästi vaalien jälkeen alkoi katuarvelut paikkajaoista. Puolueiden terävä pää pohtii kuinka paikat jaetaan, kunnioitetaanko äänestäjien tahtoa eli paikkajaolle äänimääräjärjestyksessä. Jos runsaan äänimäärän saaneet ohitetaan halutuimpia paikkoja jaettaessa, mitähän äänestäjät ajattelevat. Voi olla, että tulevissa vaaleissa tie vaalipaikoille pölyttyy. Äänestäjien muistia vähätellään, mutta aktiivisimmilla äänestäjillä muisti ei pätki.

Äänekosken mammuttivaltuusto (79), Suomen toiseksi suurin, oli raskas vedettävä ja raskassoutuinen. Rahaa upposi kuin "kankkulan kaivoon" kahden vuoden ajan kokouspalkkioineen ja matkakorvauksineen.

Äänekosken ja Suolahden välin täytti yhtäjaksoinen autoletka mennen tullen. Moni varmaan veikkasi tähtisolistin konserttia Suolahtisalilla, mutta olikin kyseessä valtuustonkokous.

Olen suuresti huojentunut valtuuston pienentyessä 43 valtuutettuun vuoden vaihteessa.

Uusien valtuutettujen arki tulee vastaan paikkoja jaettaessa. Ennen kuin valta sokaisee, on syytä keskustella perheen sekä työnantajan kanssa. Varsinkin perheen tuki on ensiarvoisen tärkeä. Myös oman kunnon hoitoa ei pidä unohtaa. Menneitä "poukkoiluvuosia" tärkeänä joo-joo-ihmisenä ei saa takaisin, joten aina kannattaa hengähtää vuorokausi hiljaisuudessa ja miettiä asioiden tärkeysjärjestystä omassa ja perheen elämässä.

Pitkäaikaisten valtuutettujen toivon kouluttavan ja neuvovan paljonko hallitus, puheenjohtajuudet ja lautakunnat vievät aikaa, sekä niihin liittyvät koulutukset, tutustumiset lautakunnan alaisiin työpaikkoihin, mahdolliset työryhmät, edustustilaisuudet jne. Onko työtehtävästä mahdollisuus päästä kesken työpäivän usean tunnin kokouksiin.

Nykyinen kaupunginhallitus istuu tuntikaupalla kahden viikon välein. Netistä voi kaupungin sivuilta katsoa, kuinka usein esim. lautakunnat kokoontuvat, myös kokouspäivät. Uudet valtuutetut: Teillä on oikeus tietää.

Ei kannata silmät ummessa haluta tiettyä lautakuntapaikkaa. Lupaus ottaa luottamustehtävä vastaan velvoittaa jaksamaan neljä vuotta loppuun saakka. On ilmoitettava ajoissa esteestä, että varajäsen ehditään kutsua paikalle.

PIRJO LUUKKAINEN Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Lyhyet

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.