Masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla

Mielen sairaudet aiheuttavat eniten, kaikkiaan yli 40 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeistä. Uusista työkyvyttömyyseläkkeistä joka kolmannen syynä on mielenterveyden häiriö.

Masennus on yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle johtava mielenterveyshäiriö. Joka toinen mielenterveyseläke aiheutuu masennuksesta.

Masennuseläkkeet ovat lähteneet uudelleen kasvuun sen jälkeen, kun niiden määrä jo alkoi laskea 2000-luvun lopulta alkaen.

Eläketilastojen mukaan masennuseläkkeet lisääntyivät vuosina 2017–18 lähes 15 prosenttia. Nousua oli kaikissa ikäryhmissä.

Masennus vie sairauseläkkeelle joka päivä yhdeksän henkilöä, yli 3 000 henkilöä vuodessa, valtaosa alle keski-iän olevia. Lisäksi masennuksen vuoksi määrätyt sairauslomat ovat kasvaneet voimakkaasti, vuodesta 2016 alkaen noin neljänneksellä.

Kokonaisuutena mielenterveyshäiriöiden aiheuttama kustannus on yhteiskunnalle valtava. Teollisuusmaiden järjestön OECD:n selvityksen mukaan suorat ja epäsuorat kustannukset ovat Suomessa 5,3 prosenttia bruttokansantuotteesta, vuosittain 11 miljardia euroa.

Kustannuksista suurimman osuuden muodostavat niin sanotut epäsuorat kustannukset kuten työpanosten menetykset. Masennuksen kustannukset ovat kokonaisuudesta useita miljardeja.

Masennussairauteen on olemassa tehokkaita näyttöön perustuvia hoitokeinoja, jotka löytyvät muun muassa masennuksen käypä hoito -suosituksesta. Hoitotuloksia voidaan merkittävästi parantaa toteuttamalla systemaattisesti hyvää hoitoa eri puolilla maata.

Työterveyshuolto on keskeisessä roolissa kehittämään vaikuttavia hoitokäytäntöjä ja yhteistyötä työpaikkojen kanssa sairauspoissaolojen lyhentämiseksi ja töihin paluun sujuvoittamiseksi.

Suomessa toteutettiin vuosina 2007–2011 sosiaali ja terveys¬ministeriön masennushanke, Masto, masennusperäisen työkyvyttömyyden vähentämiseksi.

Tavoite oli löytää keinoja eläkkeiden vähentämiseen ja työhyvinvointiin. Samalla korostettiin masennuksen ehkäisyä, hyvää hoitoa ja työhön paluun nopeutumista sairauslomilta.

Masto-hanke ei ollut hallitusohjelmassa, vaan ministeriö käynnisti hankkeen tarpeeseen. Alalla olevat toimijat ja järjestöt sitoutettiin hankkeen työhön, näin kustannukset pysyivät minimaalisina.

Tuloksia alkoi tulla. Asenteet muuttuivat: masennus on sairaus, josta voi parantua ja palata takaisin työhön.

Nyt on aika uudelle masennushankkeelle, Masto 2:lle. Samalla edistetään yhteiskunnallista tavoitetta, työllisyysasteen nostoa 75 prosenttiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.