Matkustaminen avartaa, kaikki voittavat

Palokan ja Vaajakosken lukioiden siirto keskustaan antaa vahvan perustan lukio-opetuksen kehittämiselle. Pienet oppilaat kouluun lähelle omaa kotia, isommat voivat hieman liikkuakin. Lukioikäinen on riittävän suuri matkustamaan Vaajakoskelta tai Palokasta kaupungin keskustaan omin voimin.

Matkustaminen myös avartaa. Jos ei aiemmin ole liikkunut Jyväskylän kaupungin alueella kaupunginosasta toiseen, viimeistään lukioiässä näin on kasvattavaa tehdä.

Päätettäessä lukioiden sijoituksesta tulee ensisijaisesti ajatella opiskelijan etua. Parhaat opiskelumahdollisuudet tulevaisuuden lukiolaiselle tarjoaa Vaajakosken ja Palokan lukioiden yhdistäminen ja sijoittaminen pysyvästi Harjulle.

Jotta lukio pystyisi tarjoamaan riittävästi valinnanmahdollisuuksia, sen tulee olla riittävän suuruinen. Jyväskylän maalaiskunnan vielä eläessä suunniteltiin Palokan taajamaan rakennettavaksi uusi lukio, jonka koko oli noin 500 opiskelijaa. Tämän muodostumiseksi olisi Tikkakosken lukio pitänyt lakkauttaa. Nyt, uuden Jyväskylän sivistyslautakunnan käsittelyssä olevasta, Harjulle perustettavasta lukiosta on tulossa saman kokoinen, 450 oppilaan yksikkö kuin Palokkaan aiemmin suunniteltiin.

Kyse on maantieteestä. Mikä olisi tarkoituksenmukaisin paikka lukio-opetuksen tarjoamiselle?

Vaajakosken lukio on toteuttanut opetusta keskellä kaupungin keskustaa muiden lukioiden naapurina ja kokemukset tästä ovat olleet myönteisiä. Oppilasmäärä on kasvanut, mikä on mahdollistanut lukio-opetuksen paremman tarjonnan opiskelijoille. Palokan siirtyminen osaksi samaa yksikköä vahvistaa tätä kehitystä ennestään.

Harjulle sijoittumista puoltaa myös läheisyys muiden 2. asteen opetuksen tarjoajien kanssa.Tämä syvenevä yhteistyö poikinee jatkossa mahdollisuuden lukiotutkinnon ja ammatillisen tutkinnon suorittamiseen (ns. kolmoistutkinto). Tämä on tarpeen, kun ottaa huomioon, että kolmannes lukiotutkinnon suorittaneista jatkaa ammattiopistoon. Näin voidaan opiskelupaikka taata yhä useammalle opiskelijalle. Kaikki voittavat.

KARI LEHTINEN PIA NYMAN Jyväskylän Kokoomus ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lukijan kuvaHiiripöllö Seppälänkankaalla. Kuva: Ari Masalin

Kuka lopulta kerää rahat vappusatasiin?

Tulevaisuus vaatii tekoja

Haasteina oppilasmäärä ja kiinteistön soveltuvuus

Lukijan kuvaJääbaletti Armisvedellä. Kuva: Erkki Mäkelä

Lukijan kuvaJään monet muodot. Kuva: Seppo Keskinen

Lukijan kuvaTalviturkki ja kesäturkki. Kuva: Matti Manninen

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.