Me pyramidien rakentajat

Kun muinaisen Egyptin faarao asetettiin juhlallisin menoin virkaansa, alkoi kohta hänen ikuisen elämänsä ja leposijansa rakentaminen. Piti saada suurta ja pysyvää. Työn piti valtavuudellaan kuvastaa faaraon ikuista kunniaa.

Ihminen on mieluusti jättänyt itsestään mahdollisimman pysyvän jäljen luomakuntaan. Rakentanut talon, raivannut pellon, perustanut tehtaan, kartuttanut omaisuuttaan ja jopa esiintynyt hyväntekijänä pysyäkseen aikalaistensa ja tulevienkin sukupolvien muistoissa.

Hyvän alun nykyisessä ajassa omien pyramidien rakenteluun saa päästyään nousujohteiseen uraputkeen. Siellä on tungosta, mutta aina voi poiketa väliasemalle, rakentaa vaikka vaatimattoman, mutta hyvän ja näkyvän pyramidinsa ja jatkaa sen linkoamana vaativampaan kohteeseen. Näin kohde kohteelta yrittäen ja aikaa käyttäen voi kohota omalle huipulleen, jopa sen yli.

Uutisia kuunnellen saamme tietoa uusista tärkeistä nimityksistä lähiympäristössä, vatakunnassa, jopa kauempanakin. Korkeimmissa tehtävissä, niissä joiden tekijäin etsintä on annettu erityisten headhuntereitten eli pääkallonmetsästäjien tehtäväksi, näyttää yleiseltä että pyramidin rakentaminen, pysyvän jäljen jättäminen, alkaa heti joko entistä saneeraten taikka uutta rakentaen.

Tapahtuipa nousu huipulle nopeana uraohjuksena taikka uraputkea pitkin ponnistellen, on aina olemassa vaara, että tehtävään valittu on päätynyt viimein pätemättömyytensä tasolle kunniakkaasta työhistoriastaan huolimatta. Tämän tason oireet ovat omiin silmiin nähden kuolleessa kulmassa, mutta lähimmät alaiset taikka johtokunta saattaisivat jotain aavistella. Esiintyykö pakoa toisarvoisten päätösten tekemiseen ja ryhtymisrajoitteisuutta ajankohtaisiin kiireellisiin ratkaisuihin? Onko ulkoisten tehtävien joukossa toimia joiden yhteyttä päätoimen tavoitteisiin on vaikea osoittaa? Voisiko hallituksen puheenjohtaja näiden merkitystä tiedustella?

Alkukesän uutisina on tavallisten duunarien mielen kohennukseksi kerrottu miten pörssiyhtiöiden johtajien palkat kehittyivät edellisenä vuotena. Moni miettii voiko joku olla niin tehokas toimissaan, että tarvitsee kuukaisipalkkanaan summan, jolla toisen on pärjättävä kolme vuotta? Ilmeisesti voi. Tuskinpa osinkotuloilleen ahneet omistajat sitä muuten maksaisivat.

Siltä varalta että johtajaksi valittu on jo ylennyt pätemättömyytensä tasolle, oli työsopimukseen kirjoitettu, että potkujen yhteydessä annetaan vuoden palkkioita vastaava eroraha. Onhan se sentään jokin lohtu väsyneelle, turhautuneelle, ehkä perhe-elämänsä nousukiidossa menettäneelle alaikäiselle eläkeläiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimmuutta

Lyhyet

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.