Me vanhenemme kaikki

Suurten ikäluokkien eläköityminen ja väestön vanheneminen tulee olemaan nyt ja tulevaisuudessa suuri haaste. Harvemmin on tällä osastolla otettu esille, että me vanhenemme kaikki.

Mikä on meidän tulevaisuus, kun emme pysty enää elämään omassa kodissa ja minkälaista palvelua saamme paikassa, jossa mahdollisesti asumme?

Tällä hetkellä elämme ajassa, jossa kuitenkin hoitotyön alalla puhutaan työvoimapulasta. Hoitotyötä tekevät paljon sellaisetkin henkilöt, jotka ovat jo saavuttaneet eläkeiän.

Itse toimin tällä hetkellä hoiva-alalla vanhusten parissa ja näen sen arjen. Itse annan sen kaiken pienen ajan vanhukselle, jonka voin, mutta tällä hetkellä aikaa ei vain tarpeeksi riitä kaikille asiakkaille.

Voisiko valtio tai kunta vaikuttaa tähän asiaan? Mistä saada tähän apua? Tulisiko vanhuspalvelulakiin saada hoitajamitoitus? Mitä itse haluamme tai toivomme, kun itse emme enää pysty vastaamaan omista toiminnoistamme?

Me kaikki varmasti toivomme, että saamme asianmukaisen palvelun, kun emme siihen itse enää voi vaikuttaa.

Mikä tärkeintä on ikäihmiselle, joka ei voi enää asua kotonaan? Se on viriketoiminta, hyvinvointi ja oma viihtyvyys.

Viriketoiminta voi olla päivittäinen lehtien lukeminen, keskustelu arjesta ja aikaisemmasta ajasta yms. sekä ulkoilu edes hyvin ilmojen aikana.

Pääasiana on olla vanhuksen luona läsnä ja kuunnella häntä.

Jokainen omainen ei välttämättä voi käydä katsomassa läheistään usein, jos esimerkiksi asuu toisella paikkakunnalla. Silloin tärkein asia on henkilökunnalla, joka hoitaa asukasta. Näille vanhuksille hoitajat ovat niitä päivittäisiä tärkeimpiä ihmisiä, jotka ovat heidän kanssaan tekemisissä.

Hoitajat ovat kokemuksella heidän tukensa ja turvansa.

Jyväskylässä löytyy hyviä palvelutaloja, josta saa apua arkeensa. Monessa voi aluksi asua ilman palveluita. Kun palveluiden tarve kasvaa, voi valita käyttääkö ruoka-, kodinhoito-, lääkkeiden jakoa tai muita vastaavia palveluita.

Kotihoito on palvelukokonaisuus, jossa autetaan eri-ikäisiä ihmisiä, joiden toimintakyky on tilapäisesti tai pysyvästi huonontunut. Tämän palvelun tarkoituksena on mahdollistaa hyvä ja turvallinen elämä.

Itse näen, että alalla tarvitaan todella paljon työntekijöitä. On otettava huomioon, kuinka paljon yksi hoitaja voi tehdä, jotta kaikilla olisi hyvä olla. Eli aikaa sekä myös tekijöitä tarvitaan enemmän.

Työ, jota vanhustenpalveluiden eteen tehdään, on todellista palvelus- ja kutsumustyötä. On myös otettava huomioon vanhustenhoitajien jaksaminen.

Työ on fyysisesti ja psyykkisesti rankkaa, joka ei ole hyvin palkattua työtä. Tähän olisi myös kiinnitettävä huomiota.

Näe tärkeäksi, että Jyväskylän kaupungin on taattava riittävästi laadukkaita palveluasumisen paikkoja, jos emme pysty asumaan omassa kodissamme.

Mika Kelander

hoiva-apulainen

kuntavaaliehdokas (sd.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.