Meksikossa pitää jo päästä tuloksiin

Kööpenhaminan ilmastosopimus oli kehno kyhäelmä, josta ei saatu laillisesti sitovaa, kattavaa saati kunnianhimoista.

Seuraava ilmastokokous järjestetään joulukuussa Meksikossa. Tätä ennen käytävissä neuvotteluissa ja välikokouksissa on päästävä eteenpäin kohti oikeaa ilmastosopimusta, sillä Meksikon kokous ei voi onnistua ilman välissä tapahtuvia edistysaskelia.

Kokouksissa on saavutettava välituloksia, ja julkista keskustelua neuvotteluiden edistymisestä ja vaatimuksista Meksikon ilmastokokoukselle pitää käydä.

Kööpenhaminassa takarajaksi uudelle sopimukselle ja keinoille ilmastokatastrofin välttämiseksi asetettiin Meksikon kokous. Tästä tavoitteesta ei saa enää joustaa.

Kuitenkaan kokouksen päämääristä ei ole käyty minkäänlaista julkista keskustelua Kööpenhaminan jälkeen.

Päättäjiä on painostettava neuvottelujen edistämiseen ja ratkaisujen löytämiseen. Hanskoja ei saa heittää kehään, vaan työtä kunnolliset sopimuksen saamiseksi on jatkettava lepäämättä.

Meksikossa on saatava aikaan juridisesti pätevä sekä kattava ilmastosopimus. Päästörajoitusten on oltava sitovia ja tieteellisen tutkimuksen perusteella riittäviä.

On välttämätöntä määrätä teollisuusmaat vähentämään päästöjään vuoden 1990 tasosta vähintään 40 prosenttia vuoteen 2020 ja 80-95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Vastaanhangoittelevia maita on painostettava sopimukseen sakoilla ja tuontitulleilla.

Tuloksiin on päästävä pian, mutta positiivisuuteen oikeuttavia signaaleja ei toistaiseksi ole kuulunut.

Uhkaava ilmastokatastrofi ei saa unohtua päättäjien mielestä ja julkisesta keskustelusta, vaikka kansainvälinen talous olisikin kuralla. Ilmastonmuutoksessa on kyse koko ihmiskunnan ja planeetan tulevaisuudesta.

Meksikon kokouksen on lunastettava ne odotukset, jotka jäivät Kööpenhaminassa täyttymättä. Talouskasvu ei saa muodostua meidän, lastemme ja ympäristömme elinkelpoista tulevaisuutta tärkeämmäksi.

PALOMA HANNONEN Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtaja Jyväskylä SAARA ILVESSALO Vihreiden nuorten puheenjohtaja Turku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Avoimen väylälle myös taloudellista tasa-arvoa

Lyhyet

Kukaan ei valvo Kelaa

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.