Meluisia lentonäytöksiä kesämökin rauhassa

Ostimme kesämökin parikymmentä vuotta sitten Petäjäveden itäiseltä alueelta, syrjäiseltä paikalta, etäällä liikenteen melusta.

Luonnon ystävinä arvostamme hiljaisuutta ja linnunlaulua. Hyvä paikka akkujen lataamiselle, kunnes Patria päätti toisin.

Tikkakoskelle tuotiin parikymmentä Vinka-konetta ja aloitettiin lentokoulutus ja sillä rahastaminen. Kotimaisten lentäjien lisäksi Patria ryhtyi rahastamaan ulkolaisia firmoja ja myymään lentokoulutusta.

Mikäpäs siinä muuten, mutta kun samalla se katsoi saaneensa oikeuden pilata lähiseudun elämän ja luonnonrauhan. Mistäköhän se valtuutus?

Aamusta iltaan valtava meteli, kun koneet kiertävät alueella puolesta tunnista tuntiin kestävissä jaksoissa välillä kaksikin konetta vierekkäin. Juuri, kun syntyi hetken hiljaisuus, uudet koneet saapuvat paikalle iloisesti siipiään heiluttaen.

Ylös, kaarros oikeaan ja vasempaan, alas moottori ulvoen, sama jatkuu ja jatkuu... Häiriköinti on lähes jatkuvaa. Vastikään laskin kuusi erillistä “näytöstä”. Eipä jäänyt tilaa peiponlaululle.

Emme varmasti ole ainoita, joita tämä ympäristöterrori harmittaa. Ryhtykää ihmeessä toisetkin asialle, niin saanemme tilanteeseen jotain tolkkua.

Kyllähän suomalaisille lentäjille pitää koulutus antaa, mutta varmasti se voidaan tehdä ilman, että asukkaiden elämää kohtuuttomasti häiritään.

Kari Nieminen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Lyhyet

Lyhyet

Metsiä älköön hävitettäkö

Raskaussyrjintää on kunnissa yhä aivan liikaa

Pyöriä nuorille vai kuljetusapua vanhuksille?

Miksi päättäjiä ei kiinnosta tieteellinen tieto metsistä?

Akkujen metallit kaupan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.