Meneekö koulutus hukkaan?

Vastavalmistuneena maisterina olen päätynyt elämän suuren kysymyksen eteen: Mitäs nyt?

Alan olla jo siinä iässä ja elämäntilanteessa, että perheen perustaminen tuntuisi luontevalta ja hyvältä vaihtoehdolta. Olen kuitenkin päätynyt pattitilanteeseen, joka aiheuttaa suurta mielen myllerrystä. Haluaisin perustaa perheen, mutta olenko valmis siirtymään opiskelijaelämän köyhyydestä suoraan pienelle äitiyspäivärahalle?

Muutaman vuoden sisään kolkuttelen jo mahtavaa kolmeakymmentä ja ainakin minulle on koulussa opetettu, että kolmissakymmenissä naisen keskenmenon riski kasvaa huomattavasti. Iän puolesta minulla siis alkaa olla kiire, mutta miten on taloudellinen tilanne, entäs työt?

Käsittääkseni kunnollisen äitiyspäivärahan saamiseksi olisi oltava jonkun aikaa töissä, ja opiskelujen köyhyysajan jälkeen työn tuoma ansio olisi tervetullut. Tässä törmään mielen myllerrystä aiheuttavaan ongelmaani. Jos ajattelen, että olisin nyt muutaman vuoden töissä, jonka jälkeen perustaisin perheen, alan olla kohtalaisen vanha ja jopa ehkä riskiryhmään kuuluva ensisynnyttäjä.

Toisaalta jos päätän perustaa perheen nyt, jään vaille työkokemusta. Jos ajattelen, että haluaisin kolme tai neljä lasta, voin olla jo lähemmäs neljääkymmentä, kun vapaudun taas työmarkkinoille (ilman työkokemusta). Mitkä ovat työllistymismahdollisuuteni silloin? Puhumattakaan eläkkeestä. Kuinka ihmeessä ehdin kerryttää itselleni edes kohtalaisen eläkkeen, jos olen lähes kolmekymppiseksi opiskellut ja haluaisin vielä perustaa perheen ennen kuin se juna minut jättää?

Nyt ihmettelenkin, että kannattiko minun opiskella kaikki nämä vuodet ja menikö koulutukseni hukkaan. Missä välissä perustan perheen ja missä välissä teen töitä, jossa tutkinnostani olisi hyötyä?

Kuulisin mielelläni miten tämä asia on ajateltu eduskunnassa ja kuinka muut äidiksi haluavat ovat tämän dilemman ratkaisseet. En halua kirjoituksellani väittää, että naisten korkeakoulutus yleisesti menee hukkaan, mutta minun kohdallani ongelma on todellinen.

ULLA LÖPPÖNEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.