Menestyäkseen Suomi tarvitsee nyt töitä

Hyvinvointiyhteiskunnan rahoittaminen tarkoittaa sitä, että työllisyysasteen pitää olla tarpeeksi korkea.

Mitä korkeampi työllisyys sitä enemmän valtiolle ja kunnille kertyy tuloja ja vastaavasti vähemmän menoja varsinkin sosiaalipuolella.

Tällä hetkellä tuntuu, että lähes koko yhteiskunta on paniikkijarrutuksen tilassa, mitä tulee valtion velkaantumiseen. Onko tämä oikea ratkaisu?

On vaikea nähdä, että veronkiristykset ja leikkaukset palveluista edesauttaisivat työpaikkojen syntymistä. Lyhyellä aikavälillä saattavat valtion tulot vähän noustakin mutta tämä todennäköisesti maksetaan tulevaisuudessa kohonneina sosiaalikuluina puhumattakaan siitä, mikä on näiden toimien vaikutus henkisellä puolella.

Myös yrityksissä tyly tulos tai ulos -ajattelu on liian lyhytjänteistä.

Pelkkä säästölinja ei tuota tulosta.

Nyt valtion (ja oikeastaan kaikkien) kannattaa sijoittaa esimerkiksi korjausrakentamiseen ja infrahankkeisiin, jotka jouduttaisiin kuitenkin tekemään tulevaisuudessa.

Myös muita hankkeita, joiden tuotto-odotus on ollut heikko tai jopa lievästi negatiivinen, kannattaa nostaa pöydälle, sillä lainaraha ei koskaan ole ollut näin halpaa. Valtio saa itse asiassa tällä hetkellä lainaa negatiivisella korolla!

Nyt ei kannata pelätä tervettä velanottoa. Sen lisäksi, että vahvalla elvytyksellä luodaan kipeästi kaivattuja työpaikkoja ja sitä kautta verotuloja, se on myös suora sijoitus tulevaisuuteen.

Työnteon pitää olla myös kannattava ja houkutteleva vaihtoehto. Edellytyksenä tälle on mm. harmaan talouden tehokas suitsiminen. On koko yhteiskunnan etu, kun yritys ja työntekijät maksavat veronsa ja maksunsa niin kuin kuuluukin. Näin luodaan myös ostovoimaa joka vastaavasti luo lisää työpaikkoja palveluiden ja tuotteiden kysynnän lisääntyessä.

Tässä suhteessa hallitus on osittain antanut vääränlaistakin viestiä hyväksymällä tilaajavastuulakiin heikennyksiä. Tämä asia pitää korjata päinvastoin tiukentamalla ja laajentamalla tilaajavastuulakia koskemaan koko alihankintaketjua.

Ari Harlamow

pj., Rakennusliiton Keski-Suomen Aluejärjestö ry

kansanedustajaehdokas (vas.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.