Menojen kasvu ei pysähdy pakolla

Kaupunginvaltuuston ensi vuoden talousarvion lähetekeskustelusta välittyi positiivinen signaali, että kautta poliittisen kentän peruspalveluista kannetaan huolta. Nyt olisi tärkeää huolehtia siitä, että huoli tulee myös konkretisoitumaan ensi vuoden budjetissa.

Toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut takaavat kustannustehokkaan toiminnan.

Perusturvalautakunnan yksimielinen esitys perustuu siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään lainmukaisesti ja edellytykset kustannus- ja vaikutustehokkaalle toiminnalle ovat olemassa. Tämä on menojen kasvun hillitsemisessä kriittinen tekijä - ne eivät pysähdy pakottamalla, vaan suunnitelmallisilla ja perustelluilla ratkaisuilla.

Lautakuntaa ei tule pakottaa ratkaisuihin, joista välittömästi aiheutuvat kustannukset ovat aiottuja säästöjä suuremmat. Ensi vuosi tuo joka tapauksessa tullessaan merkittävät leikkaukset sosiaali- ja terveyspalveluissa.

On syytä painottaa, että edessä on vähintään 10 miljoonan euron palveluleikkaukset siitäkin huolimatta, että lautakunnan esitys toteutuisi. Palveluiden nykytason säilyttäminen vaatisi jopa 26 miljoonan euron lisäyksen budjettiin. Tulevaan palvelutarpeen kasvuun vastaaminen on erittäin haastavaa.

Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä sosiaali- ja terveyspalveluista on leikattu lähes viisi miljoonaa euroa. Esimerkiksi erikoissairaanhoidon sopimuksesta puuttuu miljoona. Merkittäviä paineita kohdistuu myös vanhus- ja vammaispalveluihin, päivähoitoon ja kotihoitoon sekä psykiatrisiin avopalveluihin.

Huolta aiheuttaa myös toimeentulotukimenojen karsiminen, koska lautakunnan näkemys ensi vuoden tarpeesta perustuu varovaiseen arvioon. Näiden menojen ajattelematon leikkaaminen johtaa kontrolloimattomiin ylityksiin, eikä tämä voi olla budjetinlaadinnan tavoitteena.

Uutta, vuoden 2011 alusta voimaan tulevaa, neuvola-asetusta ja sen toteuttamiseksi tarvittavaa terveydenhoitajien lisäystä ei ole budjettiesityksessä huomioitu lainkaan, vaikka korotettua valtionosuutta maksetaan jo vuonna 2010. Yleinen työllisyystilanteen heikkeneminen tulee myös entisestään kasvattamaan palvelutarvetta.

Me allekirjoittaneet toivomme, että lautakunnan esitykseen suhtaudutaan vakavasti. Se on todella tarkoin harkittu, sekä talouden ja toiminnan kannalta hyvin perusteltu.

RIITTA MÄKINEN pj (sd) HEIDI RENTOLA vpj (kesk) KATJA ISOMÖTTÖNEN jäsen (kok)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Seppälän Prismaan on tulossa lisää penkkejä

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kortteli- mallista synergia­etuja

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Lyhyet

Ymmärrys hoi, äly älä jätä!

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.