Metsä on meidän mahdollisuutemme

Keskustelu ilmastokysymyksestä on karannut Suomessa huutokaupaksi.

Keskustelun toisessa ääripäässä ovat perussuomalaiset. Heidän mielestään mitään ilmasto-ongelmaa ei olekaan tai jos onkin, niin ei ainakaan Suomen tarvitse tehdä mitään päästöjen vähentämiseksi.

Toisen ääripään muodostavat vihreät ja osa vasemmistoa. He menevät puoluekohtaisissa vaatimuksissa pitemmälle kuin kahdeksan eduskuntapuoluetta yhteisessä kannanotossa.

Radikaaleimman vihervasemmiston mielestä kohta 2030-luvulla kaikki päästöt tulisi Suomessa ajaa alas. EU-vaalikoneen vastaukset osoittavat muun muassa, että polttomoottoriautoilla ajaminen pitäisi monien mielestä panna jäihin, että metsien hakkuita ei pitäisi ainakaan lisätä vaan ainakin monien vihreiden mielestä jopa vähentää.

 

Kerta toisensa jälkeen pimentoon meinaa jäädä ilmastokysymyksen realismi Suomen kannalta. Toisin kuin persut sanovat, Suomi voi ja meidän tulee vähentää päästöjä.Niitä aiheutamme tänäänkin kolme kertaa enemmän yhtä suomalaista kohti kuin esimerkiksi Intia, johon monesti meitä verrataan.

Myös elinkeinoelämä näkee realistiset ilmastotoimet eduksi teollisuudellemme. Mutta ei  taakkamme saa olla suurempi kuin muiden.

Meidän mahdollisuutemme on, toisin kuin vihervasemmisto sanoo, uusiutuvien bioraaka-aineiden käytön lisäämisessä. Suomessa metsien kasvun ja hakkuiden ero on läntisen Euroopan suurin. Meillä on mahdollisuudet metsien kestävien hakkuiden merkittävään lisäämiseen, moniin uusiin investointeihin. Niiden sivutuotteina syntyy myös uusiutuvaa energiaa. Sitä, millä vastaamme ilmastohaasteeseen.

Liikenteen päästöjen puhdistamisen ylivoimaisesti nopein tapa on uusiutuvan bion lisääminen perinteiseen polttoaineeseen. Tämän esityksestäni säädetyn lain perusteella jo nyt viidennes tankatusta liikennepolttoaineesta on uusiutuvaa. Suomalainen Neste Oil tekee satojen miljoonien eurojen vuositulosta tällä tuotteella.

 

Meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa keskustan tulee huolehtia siitä, että bioraaka-aineiden lisäkäyttö saa kiistattoman tuen. Myös EU:ssa valittavien meppien tulee huolehtia siitä, että vihreää kultaamme saadaan käyttää.

Suomalaisten äänestäjien on syytä seurata myös sitä, miten meppimme toimivat. Kun LULUCF:stä taannoin äänestettiin EU-parlamentissa, Suomen hallituksen ja eduskunnan kannan vastaisesti asiassa äänestivät eri vaiheissa muiden muassa mepit Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.), Heidi Hautala (vihr.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.). Heidän kantansa läpi meneminen olisi aiheuttanut nielutulkinnoissa metsiemme käytölle taakkoja/ rajoitteita.

Mauri Pekkarinen

eurovaaliehdokas (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mutkat suoriksi ja valtio käräjille

Suomi on konkurssissa

Perämäen teksti avasi silmät

Lyhyet: Omaistani nimiteltiin ”tirlittaniksi"

Mielipide: Pitääkö Jyväskylän maksaa Etelä-Suomen ratasuunnittelua?

Mielipide: ETK pelottelee taas

Mielipide: Myös luonnon eläinten elämä on tärkeä ja arvokas

Lyhyet: Syntyvyys nousuun ja puheet teoiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.