Metsä- traktorit palojen torjuntaan

Metsänhoitaja Unto Silvennoinen esitti viime kesänä (KSML 30.7. 2018), että metsätraktoreita varustettaisiin vesisäiliöillä, koska ne olisivat maastokelpoisia metsäpalojen sammutuksissa. Paloautoilla ei pääse juuri kulkemaan kuin metsäautoteillä ja letkuja pitäisi vetää usein satoja metrejä.

Myös kulotuksissa tällaisilla traktoreilla olisi käyttöä reunametsän kastelussa, jos kulotusalueella ei ole vesipaikkoja. Kovin kuivana aikana kuten viime kesänä traktorit olisivat valmiina päivystämässä jos tuli karkaisi yllättäen. Metsätraktorin kantavuus kestäisi 10 kuutiometrin vesisäiliön ja ylikin.

Idean metsätraktorien vesisäiliöistä esitti viitasaarelainen tuttavani, metsäkoneurakoitsija Esko Lehtonen jo paljon ennen Silvennnoista Viitasaaren palokunnalle. Hanke ei edennyt.

Lehtonen esitti, että säiliön pitäisi sopia kaikkiin metsätraktoreihin, jolloin palon sytyttyä voitaisiin hälyttää lähin metsässä työskentelevä traktori. Säiliön nostoon tarvittaisiin nosturi, jollaisia voi olla palokunnillakin. Vesisäiliöt tulisi varustaa ruiskuilla ja täyttöventtiilillä.

Ehdotan, että käynnistetään projekti Keski-Suomen metsänhoitoyhdistyksen ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen kanssa. Vetäjä voisi olla metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilö tai ulkopuolinen. Rahoitus pitäisi selvittää kuntien ja valtion osalta. Markkinat olisivat koko Suomea ajatellen valtavat. En näe hankkeessa juuri minkäänlaista riskiä.

Risto Hintikka

metsänhoitaja

Äänekoski

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 20.5.

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Hävittäjät vai ohjukset Suomen turvaksi?

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Metsä on meidän mahdollisuutemme

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.