Metsähallitus ja ympäristönsuojelulaki

Vilppulassa oleva Pollarin ampumarata on toiminut vuodesta 1983 lähtien Metsäntutkimuslaitokselta vuokraamallaan 9,4 ha:n alueella. Viime vuodenvaihteen jälkeen alueen hallinnointi on siirtynyt Metsähallitukselle.

"Metsähallituksen julkisia tehtäviä ovat muun muassa luonnonsuojelun ja virkistyskäytön edistäminen valtion mailla." Lainaus on Metsähallituksen sivuilta.

Internetistä löytyvästä Pirkanmaan ampumaradat 2007 -selvityksestä käy ilmi radalla käytettävien eri aselajien vuotuiset laukausmäärät, joiden perusteella laskettuna ampumarata-alueelle kertyy vuodessa 1 700 kiloa lyijyä, kymmeniä kiloja arseenia ja antimonia, sekä lisäksi savikiekoista PAH -yhdisteitä. Radan koko toiminta-aikana lyijyä on kylvetty maaperään yli 20 tonnia.

Ampumarata sijaitsee Metsäntutkimuslaitoksen geenireservimetsien keskellä, metsittyvällä, käytöstä poistetuneella soranottopaikalla, joka on pohjavesialuetta. Pohjavesi on monin paikoin lähellä maan pintaa.

Ympäristönsuojelulain 7. pykälä kieltää maaperän pilaamisen ja 8. pykälä pohjaveden pilaamisen. Poikkeuksia laissa ei ole myönnetty sen paremmin Metsähallitukselle kuin myöskään ampumaharrastukselle.

Ampumaratojen maita on jouduttu viime vuosina puhdistamaan lyijystä ja muista ongelmajätteistä.

Pollarin ampumaradan alue täytyy joskus siivota näistä terveydelle ja luonnolle vaarallisista aineista, mutta on maksaja? Valtio, kunta vai Mäntän Seudun Riistanhoitoyhdistys, joka vastaa radasta?

Eikö Metsähallituksen valtion liikelaitoksena tulisi esimerkillisesti noudattaa ympäristönsuojelulakia? Olisi varsin mielenkiintoista nähdä ne perustelut, joilla Metsähallitus antaa toiminnan jatkua, kuten tähän asti.

JORMA RAAMI, Vilppula

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi liikkeelle

Sanomasi oli löysää, Wallinheimo!

Keskusta vastusti sitovaa lausumaa

Rahat potilaisiin, tuki- ja johtamispalveluja karsittava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kurdiperheen tilanne on kestämätön

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.