Metsän perintöverouudistus sotii oikeustajua vastaan

Vaalilupauksena ja vielä hallitusohjelman kohtana oli metsän vapauttaminen perintö- ja lahjaverosta. Nyt uudistusta odottavia metsänomistajia uhkaa pettymys: hallituksessa valmistellun esityksen mukaan vapautus koskisi vain maanviljelijöitä tai heidän eläkejärjestelmäänsä kuuluvia suurmetsänomistajia.

Uudistuksen piti lisätä puunmyyntejä ja hakkuita siitä syystä, että nuoremmalla sukupolvella on aina enemmän tarpeita ja siitä syystä suurempi halu hakkuisiin kuin eläkeläisillä, jotka nyt omistavat valtaosan yksityismetsistä.

Esillä oleva malli ei palvele tätä hakkuiden lisäämisen tarvetta, sillä se koskisi vain noin kymmentä prosenttia metsänomistajista. Kun verottaja arvostaa nyt muun kuin maanviljelijän metsäomaisuuden käypään hintaan, veron suuruus on nykyjärjestelmässä estänyt sukupolvenvaihdoksia.

Lapin läänin eteläpuolella metsien keskikoko on noin 30 hehtaaria. Esitetty MYEL-eläkeraja on maan eteläisimmässä vyöhykkeessä noin 50 hehtaaria, keskisessä osassa 75 hehtaaria Lapissa 100 hehtaaria.

MTK:n entinen veroasiantuntija, kansanedustaja Esko Kiviranta on laskenut, että esimerkiksi Heinolassa 500 metsähehtaarin perijä maksaisi uuden mallin mukaan perintö- ja lahjaveroa 119 000 euroa ja 49 hehtaarin perijä taas 129 000 euroa! Tällainen syrjintä verotuksessa sotii kansalaisten oikeustajua vastaan. Esilläolevaa kaavailua parempi olisi joko antaa vapautus metsän perintö- ja lahjaverosta kaikille metsänhoitomaksua maksaville tai luopua koko hankkeesta.

TAPIO LAIHO metsänhoitaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.