Metsäomistajat ja puukartelli

Puukartellin korvausvaateiden viiden vuoden vanhenemisaika päättyy joulukuussa. Asia on herättänyt viimein myös julkista keskustelua

Kartelli on kiistaton, kilpailunrikkomusmaksut on maksettu.

Laki määrittää kartelliin syyllistyvän elinkeinonharjoittajan korvausvelvolliseksi vahinkoa kärsineelle osapuolelle.

Kartelli ja korruptio kulkevat ainakin maailmalla käsi kädessä. Sitä viittaa ei saa jättää Suomi Neidon kannettavaksi.

Korvausvaateen määrittely ei ole yksityishenkilöiden, tutkimuslaitoksien eikä median tehtävä. Oikeuslaitos on sitä varten.

Määrittelyssä huomioitaneen fakta, ettei lähihistoria tiedä suomalaisen puun hintaa vapaassa markkinataloudessa. Näin ollen hintavaikutus on arvioitava muilla metodeilla.

Kilpailuviraston raportti paljastaa miten johdettua, valtakunnallista, vuosikausia kestävää hintayhteistyö oli. Toiminta on ollut erittäin tuottavaa.

Vaikka metsänomistajille maksettiin "kalliista" puusta kantorahoja 12,8 miljardia euroa, kyettiin osinkoja jakamaan 6,5 miljardia euroa. Sorrunpa jossitteluun. Jos kolmikko osti puuta kartellivuosina 300 miljoonaa kuutiota, tarkoittaa se jokaista ostettua mottia kohden reilun 20 euron osingonjakokykyä.

Toki jossittelun tarkentaminen vaatisi tuekseen kansainvälisten toimintojen analysointia. Toisaalta on kysyttävä sitäkin, olisiko osinkopotti kohonnut entisestään ilman Stora Enson kuuluisaa 4,9 miljardin euron Consolidated Papers kauppaa vuonna 2000?

Metsäjättien ja sidosryhmien nettisivuilla korostetaan arvoina avoimuutta ja luottamusta. Valtakunnallisissa toimielimissä, esimerkiksi Metsäkeskuksen 13 alueneuvostosta viidessä havaitsin kartellissa kunnostautuneita henkilöitä. Itse metsänomistajana kykenisin avoimuuteen vasta korvauksien ja anteeksipyynnön jälkeen.

Kartellineuvottelijoillekin olisi etua saada asialle piste. Kuulin, että oli henkisesti raskasta osallistua ja vaatia alaisiakin osallistumaan salaisiin puun hinnoitteluneuvonpitoihin, joista edes vaimolle ei voinut kertoa - lapsista puhumattakaan. Jokainenhan pohjimmiltaan haluaa olla reilu ja rehti esimerkillinen kumppani.

Syyllistäminen on turhaa. "Tilaisuus teki varkaan" totesi muuan arvostamani metsänhoitaja kahdenkeskisesti.

Rohkaisen suomalaisia metsänomistajia vaatimaan oikeuksiaan ja metsäteollisuuden edustajia kantamaan ryhdikkäästi vastuunsa.

REIJO LAHTONEN metsäkonekauppias Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.