Metsät ovat lahja tulevaisuudelle

Jyväskylän kaupungin teettämä asukaskysely osoitti, että asukkaiden enemmistön mielestä metsien hoitoa ei pidä tehdä vain taloudellisten hyötyjen näkökulmasta. Lähimetsät ovat tärkeitä ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille.

Jyväskylän tulee näyttää hyvää esimerkkiä metsien hoidossa. Kaupunkistrategian mukaista resurssiviisautta ja kestävyyttä on suojella luonnon monimuotoisuutta ja ottaa huomioon metsien hyvinvointivaikutukset.

Jyväskylän kaupunki omistaa 8 600 hehtaaria metsää. Metsäohjelman laatiminen yhteistyössä tutkijoiden, luonnonsuojelijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa on hyvässä vauhdissa.

Uuden metsäohjelman tulee perustua viimeisimpään tutkimustietoon ja sitoutua kansainvälisten biodiversiteettisopimusten mukaisiin tavoitteisiin.

Metsien hoidossa on huomioitava sekä kaupunkilaisten virkistysarvot että luonnon monimuotoisuuden säilyminen entistä paremmin.

Yli kolmannes kaikista uhanalaisista lajeista asuu metsissä, ja metsien luontotyypeistä peräti 70% on uhanalaisia.

Jyväskylässä on vielä jäljellä pieniä lähes luonnontilaisia metsäalueita, jotka kelpaavat elinympäristöksi vanhojen metsien lajeille kuten pohjantikalle ja jo uhanalaisiksi käyneille töyhtö- ja hömötiaisille. Nämä metsät tulee jättää hakkaamatta.

Talousmetsissäkin on suosittava avohakkuuta hellävaraisempia menetelmiä, esimerkiksi jatkuvaa kasvatusta. Tällöin myös marja- ja sienimetsät säilyvät.

Puu on erinomainen materiaali rakentamiseen, ja sen jatkojalosteet ovat edelleen tärkeä osa suomalaista teollisuutta.

Puun kestävän hyödyntämisen edellytyksenä ovat ekologisesti ja sosiaalisesti kestävät metsänhoitomenetelmät ja pitkälle tulevaisuuteen katsova metsäohjelma. Näin kaupunkilaisille tärkeät virkistys- ja lähimetsät voidaan säilyttää. Samalla talousmetsistä saadaan pitkällä aikavälillä virkistyshyödyn lisäksi myös taloudellinen hyöty.

Jyväskylän Vihreät teki alkuvuodesta valtuustoaloitteen uusista luonnonsuojelualueista.

Iloksemme voimme todeta, että kaupunki on päättänyt perustaa entisten 170 hehtaarin lisäksi kuusi uutta suojelualuetta, yhteensä 36 hehtaaria, luontolahjana 100-vuotiaalle Suomelle.

Emma Ojanen

puheenjohtaja (2017)

Kaisa Miettunen

puheenjohtaja (2018)

Jyväskylän Vihreät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.