Metsävaratieto hyötykäyttöön huipputekniikan menetelmin

Suomessa on kerätty metsävaratietoa jo pitkään ja tietomme metsistä on maailman huippuluokkaa. Valtakunnan metsien inventointi alkoi Metsäntutkimuslaitoksen johdolla 1920-luvulla ja yksityismetsien alueellinen suunnittelu silloisten piirimetsälautakuntien, nykyisten Metsäkeskusten toimesta 1970-luvulla.

Tiedon keruu oli aluksi hyvin työvaltaista ja puuston mittaukseen painottuvaa. 1980-luvulla tiedonkeruun avuksi saatiin ilmakuvat. 1990-luvulta lähtien tietoja on kerätty myös metsäluonnon monimuotoisuudesta. 2000-luvulla näkökulma on muuttunut asiakaslähtöisemmäksi.

Nykyaikaa on huipputekniikan hyödyntäminen metsätiedonkeruussa ja tiedonjakelussa. Metsäkeskuksessa on otettu käyttöön uusi metsävaratiedon keruujärjestelmä, joka perustuu laserkeilaukseen, ilmakuvaukseen, koealamittauksiin, mallinnukseen ja simulointiin.

Inventointitietoa myös täydennetään muilla paikkatietoaineistoilla sekä kohdennetulla maastoinventoinnilla nuorten ja alueelle epätyypillisten metsien osalta. Kerättyä tietoa pidetään jatkossa ajan tasalla eli puustotietoja kasvatetaan laskennallisesti ja päivitetään.

Kaukokartoitusperusteinen inventointi aloitettiin Keski-Suomen osalta vuonna 2010 Joutsa–Luhangan laserkeilauksella. Sitä on jatkettu Jyvässeudulla ja Viitaseudulla. Vuonna 2013 inventointi aloitetaan Keuruun ja Toivakan alueilla.

Joutsa–Luhangan yli 1500 metsänomistajan ja vajaan 60000 hehtaarin metsävaratiedot ovat jo valmiina. Jyvässeudun tiedot valmistuvat tänä talvena noin 4000 metsänomistajalle noin 130000 ha:n alalta. Kunnianhimoisena tavoitteena on, että vuoden lopussa liki puolella Keski-Suomen yksityismetsistä olisi ajantasaiset metsävaratiedot. Kaikkien yksityismetsien osalta tähän pyritään vuoden 2020 loppuun mennessä.

Kerätyn tiedon aktiivinen hyödyntäminen auttaa metsänomistajaa metsäomaisuuden hallinnassa, tehostaa metsätöiden suunnittelua ja toteutusta sekä parantaa metsäalan kilpailukykyä.

Joutsa–Luhangan metsänomistajat pääsevät jo nyt hyödyntämään uudella inventointimenetelmällä kerättyjä tietojaan maksullisen sähköisen Metsään.fi-palvelun avulla. Se näyttää kartat, puustotiedot, luontokohteet sekä lähiajan hakkuu- ja hoitokohteet omasta metsästä. Vuoden lopulla palvelulla voi ottaa sähköisesti yhteyttä puunostajiin ja metsäpalvelujen tarjoajiin. Myös keskeisten inventointitietojen toimitus metsänomistajille paperiversiona maksutta tulee palveluun myöhemmin.

Metsävaratietojen ja niihin liittyvien palvelujen tuottaminen ja ylläpito on Metsäkeskuksen lakisääteinen tehtävä. Metsävaratietoja käytetään Metsäkeskuksessa monipuolisesti metsätalouden edistämiseen. Metsävaratietoja luovutetaan Metsäkeskuksen ulkopuolisille tahoille vai metsänomistajan luvalla tai lain valtuutuksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.