Metsiä voi hyödyntää kestävästi

SDP:n Rinteen mielestä hakkuita pitäisi vähentää Suomessa. Olen jyrkästi eri mieltä. Kun metsät on saatu kasvamaan ennätysvauhtia, niitä pitää saada käyttää kestävän hakkuusuosituksen mukaisesti. Nieluista tietysti pidetään huoli.

Tarvitsemme maailmanlaajuisesti ja myös Suomessa enemmän metsää, joka kasvaa paremmin. On tärkeää, että metsien ikärakenne ja hoitotaso säilyvät, jotta vahva kasvu voidaan varmistaa. Näin syntyy nielua ja mahdollisuus käyttää puuta raaka-aineena.

Metsäinvestoinnit tuovat työtä ja toimeentuloa maakuntiin. Pitäisikö meidän nyt lopettaa Äänekosken biotehtaan tuotanto, Rinne?

Ehdottomasti ei. Puuta raaka-aineena ei käytetä maailman tuhoamiseen vaan sen pelastamiseen muovilta ja uusiutumattomilta raaka-aineilta. Haluan mäntymekon, en keinokuituvaatteita.Tutkitusti metsäkatoa ei aiheuta pohjoisen havumetsävyöhykkeellä metsäinvestoinnit vaan urbanisaatio. Päinvastoin metsäinvestoinnit luovat arvon puulle ja yllykkeen kasvattaa puuta lisää.

Hoidetut metsät kasvavat paremmin ja kasvaessaan sitovat hiiltä. Harvennetut metsät tuottavat tukkia rakentamiseen. Käyttämällä puuta pitkäikäisiin tuotteisiin sidomme hiiltä pois ilmakehästä. Metsänkäytön rajoittamisen sijaan Rinteen kannattaisi kannustaa taimikon perkaukseen ja ensiharvennusrästien poistoon.

Puusta noin 60% menee tukiksi rakentamiseen, 25% kuitupuuksi selluun, paperiin ja uusiin tuotteisiin ja 15% energiaksi. Puuta ei voi kaataa osittain. Puun osiot kannattaa hyödyntää eikä jättää kuitupuuta päästölähteeksi metsään. Puuenergiasta valtaosa tulee puun sivuvirroista. Kukaan ei kaada isoa puuta kattilaan. Kaadetun puun tilalle istutetaan 4 uutta.

Kannattaa kuunnella metsäammattilaisia, he ja metsänomistajat ovat saaneet metsät kasvamaan. Onneksi meillä ei 20 vuotta sitten ollut metsien museoijia päättäjinä. 70-luvun alussa meillä oli puuta 1,5 mrd. kuutiota, nyt 2,5 mrd. Kasvu jatkuu puheenjohtaja Rinne, kunhan hoidamme metsiä!

Anne Kalmari

kansanedustaja (kesk.)

maa- ja metsätalousvaliokunnan pj.

Kivijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.