Metsien halpuutuksesta metsien arvostukseen

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola kommentoi (KSML 24.11.) metsien käytön ilmastovaikutuksia ja ekologista kestävyyttä koskenutta haastatteluani (KSML 21.11.).

Tiirolan kirjoitus oli otsikoitu ”Banaanivaltiot ovat muualla”. Otsikko viittaa haastatteluuni, jossa totesin, että metsäsektorin investoinnit nojaavat valtaosin lisääntyvään metsien käyttöön. Seison sanojeni takana. Suomi ei ole banaanivaltio, mutta metsien käytössä on tällä hetkellä vallalla banaanivaltiostrategia: lisähakkuut, bulkkituotannon lisääminen ja hintakilpailu.

Myymmekö puumme ja työmme mahdollisimman halvalla maailman ääriin vai vaadimmeko enemmän? Voimme valita loputtoman kilpajuoksun puun, energian ja työn halpuuttamiseksi tai vaatia itseltämme ja yrityksiltämme kykyä uudistua, tuottaa tulevaisuuden ratkaisuja ja säilyttää rakkaat metsämme. Kaksi kolmesta suomalaisesta on sitä mieltä, että metsiä koskevassa päätöksenteossa tärkein asia on luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Elämän säilyttäminen. Metsiä kannattaa edelleen käyttää monipuolisesti, mutta käytön tavat ja määrä on muokattava kestäväksi.

Pellervon taloustutkimus arvioi helmikuussa, että puun käytön tuottavuus on vaarassa laskea. Puubiotalouden piti olla vähemmästä enemmän, mutta se uhkaakin olla enemmästä vähemmän. Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran asiantuntijat kirjoittavat marraskuun lopussa julkaistussa muistiossaan, että metsäsektorin strategiseksi tavoitteeksi pitää yhä enemmän ottaa Suomen metsäperäisten tuotteiden ja palveluiden kokonaisarvon eikä puumäärän käytön maksimointi.

Suomen talouden luonnonvarojen tuottavuus on puolet eurooppalaisesta keskiarvosta Eurostatin mukaan. Kun kilo luonnonvaroja tuottaa Suomen talouteen euron, Saksassa se tuottaa reilut kaksi euroa. Ero on vain kasvanut 2010-luvulla, jolloin EU:n keskimääräinen luonnonvaratuottavuus on kasvanut lähes viisi kertaa nopeammin kuin Suomen.

Perinteisen sektorin muutos ei tapahdu hetkessä. Lupaukset biotalouden innovaatioista joskus tulevaisuudessa eivät saa kuitenkaan olla peruste bulkkituotannon laajentamiselle. Kymmeniä tai satoja metsälajeja on kuolemassa sukupuuttoon nykymenolla. Metsäsektorin yritysten ja muiden toimijoiden on luotava tulevaisuus, jossa sektorin kannattavuus syntyy uusien ja arvokkaiden ratkaisujen lisäarvosta sekä puukaupan oikeudenmukaisista hinnoista ilman jatkuvia lisähakkuita. Se on haaste, johon sektorin on pystyttävä vastaamaan.

Metsä on suomalaisille rakas. WWF:ssä olemme muun muassa tarjonneet metsäomistajille kestävämpiä ratkaisuja metsänhoito-oppaassamme, joka opastaa luontoa huomioivaan metsien käsittelyyn.

Liisa Rohweder

pääsihteeri

WWF Suomi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

Väärä paikka tuulivoimaloille

Kuka lopulta on tuulimyllyjen naapuri?

Olemme samanarvoisia, mutta emme samankaltaisia

Rippileirien aikoja ei pitäisi muuttaa

Miten ostan junalipun pyörätuoli- paikalle?

Nyt on aika juhlia vastuullisesti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.