Metsurit vain yhden puhelun päässä

Tapaninpäivän myrskyjen seurauksena tapahtuneet sähkökatkot ovat saaneet aivan aiheesta paljon huomiota. Pari asiaa on jäänyt kuitenkin erittäin vähälle huomiolle.

Elokuussa 2010 pyyhkäisi Keski-Suomen ylitse Astan lisäksi kolme muutakin myrskyrintamaa. Asta-myrskyn tuhot olivat toki merkittävimmät, jonka seurauksena sähköt olivat poikki jopa kaksi viikkoa.

Paikallisella metsänhoitoyhdistyksellä oli tuolloin töissä lähes sata metsuria ja parikymmentä hakkuukonetta, jotka olisivat olleet saatavissa sähköyhtiöiden käyttöön yhdellä puhelinsoitolla tai yhteydenotolla. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan pääasiassa sähkölinjoille kaatuneita puita korjasi sähköyhtiöiden oma henkilöstö.

Eikö olisi järkevää hoitaa kaatuneiden ja tuhoutuneiden puiden korjuu kokonaan puunkorjuun ammattilaisilla ja keskittää sähköyhtiöiden rajalliset resurssit vain sähkölinjojen korjaamiseen ja rakentamiseen?

Tapaninpäivän myrskyjen seurauksena vietettiin jälleen pitkiä pimeitä iltoja taskulamppujen ja kynttilöiden varassa eteläisessä ja läntisessä Suomessa. Uutisista saimme seurata sähköyhtiöiden hidasta ja vaivalloista puunkorjuuta.

Sähköyhtiöiden henkilöstö suoritti puunkorjuuta moottorisahojen kanssa kumisaappaissa ja sähköyhtiön haalareissa ilman asiallisia ja jopa lakisääteisiä turvavarusteita.

Kuinkahan monta suurta ja pitkää sähkönjakelun keskeytystä tarvitsemme vielä tulevina vuosina ennen kuin sähköyhtiöt muuttavat toimintatapaansa?

Rahasta ei ainakaan voi olla kysymys, sillä sähköyhtiöt laskuttavat sähkösiirtokulut kokonaisuudessaan asiakkailta ja sen lisäksi vielä lakisääteisen tuoton. Eli mitä enemmän siirto maksaa, sitä enemmän euroja virtaa sähköyhtiölle lakisääteisenä tuottona.

Metsänhoitoyhdistykset toimivat jokaisessa kunnassa läpi valtakunnan. Ne ovat ylivoimaisesti suurin metsureiden työllistäjä ja työnantaja. Useimmilla metsänhoitoyhdistyksillä on käytettävissään jatkuvasti myös puunkorjuukalustoa sekä aivan ylivoimainen paikallistuntemus.

Metsänhoitoyhdistykset ovat valmiita tarjoamaan apuaan ja yhteistyötään sähköyhtiöiden käyttöön. Ihmettelen, kun sähköyhtiöillä on varaa olla käyttämättä tällaista osaamista ja resurssia tuhojen korjaamisessa. Vai liekö voiton maksimoimiseksi kannattavampaa maksaa asiakkaille vain lain mukaiset sähkökatkoksista aiheutuvat korvaukset?

Metsänhoitoyhdistykset ovat valmiita tarjoamaan metsureita, konekalustoa ja työnjohtoa sähköyhtiöiden käyttöön tuhojen tapahtuessa ja sähkölinjoille kaatuneen puuston hakkuuseen ja korjaamiseen.

Metsänhoitoyhdistykset tarjoavat myös yhteistyötä linjametsien hoitamisessa niin, että linjojen varsilla olevien ja linjaa uhkaavien reunapuiden poistaminen voisi tapahtua jo etukäteen. Näin mahdollisia sähkökatkoja voitaisiin vähentää ja jopa osin estää jo ennakolta.

PAULI RINTALA aluejohtaja Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.