Mielekästä suomalaista työtä

Työeläkesijoitukset olivat vuoden 2010 syyskuun lopussa 133,8 miljardia euroa. Sijoitusten arvo noussut viime vuosina roimasti. Niiden tuotto oli esimerkiksi vuonna 2009 15,2 prosenttia. Suomeen kohdistuvien sijoitusten arvo on tällä hetkellä noin 44 miljardia euroa.

Kotimaahan on siis sijoitettu ja tuottoa on tullut valtavasti, mutta onko se oikein, että tuotto ja voitot haetaan nykytavalla?

Työpaikoissa vähennetään ihmisiä ja kaikki pyritään tekemään mahdollisimman tehokkaasti. Oravanpyörä pyörii entistä kovempaa ja voittoa tavoittelevat sijoittajat, joihin eläkesijoittajatkin kuuluvat, vaativat vain lisää tuottoa osakkeilleen.

Viime vuoden koko toimialan keskituoton ylittävät Keva, VER ja Ilmarinen, joiden luvut olivat 18,9, 16,4 ja 15,8 prosenttia. Aina vain lisää pitää saada, huominen ei riitä ylihuomenna.

Luulisi, että varsinkin eläkeyhtiöillä sijoittajana olisi tapa ajatella sitä, miten suomalainen jaksaa työssä ja kuinka ihmisiä nimenomaan työllistetään.

Siitä pitää meillä olla syvä huoli. Ovathan työssäkäyvät siten myös eläkemaksajia ja siten myös tulevaisuuden saajia. Nyt se ei paljon tätä järjestelmää auta, jos ihminen jää 50-vuotiaana työkyvyttömyyseläkkeelle tai on 25-vuotiaana työttömänä.

Eläkejärjestelmä tarvitsee toimiakseen joka vuosi 10 000-15 000 uutta työntekijää pyörittämään tätä Suomi-nimistä maata. Eikä se tahdo riittää.

Järkeen ei myöskään sovi se ajatus, että eläkkeitä leikataan, ei todellakaan. Mielestäni kansakunnan on aika toimia ja päättää niin, että sijoitetaan suomalaisten työllistämiseen ja työn mielekkyyteen, näin jaksamme paremmin työpaikoilla.

Varoja tähän löytyy edellä mainituista miljardeista. Tottahan toki me työläiset mielellämme maksamme maksut ja osuutemme, kun tiedämme, että niillä työllistetään suomalaisia ja edistetään työhyvinvointia.

PERTTI RIIHINEN maakuntavaltuutettu (vas.) Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.