Mielenrauhaa mielenosoituksesta?

Kiista aktiivimallista ei ole lisännyt vasemmistopuolueiden kannatusta, päinvastoin. Ensin SAK jäi kiinni jäsenmäärän vääristelystä, ja nyt se lähti agitoimaan mielenosoituksia ja lakkoilua.

Heti kun vähän saatiin taloutta kohenemaan, piti lyödä kapulaa rattaisiin. Tästä lakkoilusta aiheutuneita kuluja saadaankin maksaa pitkään. Verohallinnon tilastoista selviää, että parhaiten ansaitseva 10 prosenttia suomalaisista maksaa ansiotuloverokertymästä noin 70 prosenttia. Veroja kerryttävät tietysti myös yritykset. Eli yhteiskunta saa rahat kaikilta niiltä, jotka käyvät töissä ja maksavat veroja.

Nyt estettiin sitten mm. näiden ihmisten töissäkäynti. Moni vietti lasten kanssa perjantaina lepopäivää, kun koululaisetkin olivat kotona bussilakon takia. Kuinka suuri lovi tulee verokertymään?

On tämä Suomi kyllä merkillinen maa. Missään muualla ei taida ay-liike järjestää lakkoilua työttömyyden puolesta.

Perustin yritykseni vuonna 1990, eli lähes 30 vuotta sitten. Elätän sillä itseni, ja vähän muitakin. Mietin tätä lakkoilua myös yritysten silmin.

Pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät suurimman osan suomalaisista. Suuressa mittakaavassa voisikin sanoa, että lakolla oli paljon suuremmat vaikutukset kuin osataan edes kuvitella. Monen yrityksen ulkomaankauppa toimii hyvin siksi, että suomalaisia yrityksiä pidetään luotettavina. He pitävät kiinni sopimuksista ja toimitusajoista. Perjantain lakko saattoi vaarantaa sovitut toimitukset.

Sen maksaa yritys, ja lopulta työntekijä, ehkäpä jopa menetettynä työpaikkana, jos uusia tilauksia ei tulekaan.

Kuinkahan moni on ihan itse perehtynyt aktiivimalliin, jonka takia nyt lyötiin persukset kenttään? Vai uskovatko ihmiset kaiken sen höpinän, mitä vasemmisto kirjoittaa ja puhuu aktiivimallista. Joku nosti julkisuuteen ajatuksen, että Suomi ottaa mallia Norjasta, Tanskasta ja Ruotsista, mutta vain niiden mallien huonoista puolista. Kukaan ei tosin nostanut esille niitä asioita, joista maiden mallit myös tunnetaan.

Ihmiset velvoitetaan töihin, vaikka lapion varteen, koulutuksesta riippumatta. Ruotsissa työttömät saavat myös selvästi vähemmän tukia kuin Suomessa, ja tukien eteen on tehtävä töitä huomattavasti enemmän.

Suomen aktiivimallia on myös luvattu korjata mahdollisten esille tulevien ongelmien tai puutteiden osalta. STTK:n pääekonomisti Ralf Sund oli mukana aktiivimallia valmistelleessa kolmikantaisessa työryhmässä. Nyt SAK valitsi sijaiskärsijöiksi työssä käyvät ihmiset ja yritykset. Mitä SAK ja demarit mahtoivat hyötyä tästä?

Soili Vuorenmaa

FM, yrittäjä

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Älkää unohtako toisianne

Sokkarin vessat siisteiksi

Luonnonvarakeskuksen johto Jyväskylään

Opettajan näkökulma loma-aikojen muutokseen

Jäyhälläkin on järki

Pesäpallo on jyväskyläläisille tärkeää - ja se pysyy Hippoksella

Lyhyet

Lyhyet

Sähköautot, unta vai totta?

Tehoa Suomen talouteen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.