Mielenterveystyö nojaa vahvasti vapaaehtoisiin

Asenteetkin voivat muuttua, kun tieto tuo valoa.

Suomen Mielenterveysseura perustettiin vuonna 1897. Se on maailman ensimmäinen vapaaehtoiseen tukemistoimintaan synnytetty seura.

Seuran alkutaipaleella psykiatrista sairautta pidettiin häpeällisenä. Vuosisadan kuluessa ovat asenteet oleellisesti muuttuneet parempaan suuntaan. Mutta yhä mielensairauteen liittyvää häpeää koetaan myös sairastuneen perheessä.

Yksi voimakas asenteiden muokkaaja on ollut kristinusko, jonka piirissä sata vuotta sitten mielisairaus käsitettiin paholaisen vehkeilyksi.

Tuhansia vuosia vanhoista kalloista on Perussa löydetty porausjälkiä, samanlaisia on löydetty myös Egyptistä. Otaksuttavasti jo silloin pyrittiin pahoja henkiä poistamaan ihmisistä kalloon tehdyn reijän kautta.

Sata vuotta sitten ajatustapa oli pitkälti samanlainen. Esimerkiksi potilaalle aiheutettiin elohopeamyrkytyksiä, jotta saataisiin aikaan syljen vuotoa, jonka arveltiin poistavan sairauden kehosta.

Poikkeuksena tästä valtavirrasta lienee vain arabien kulttuuri, joka piti vaikeasti häriintynyttä henkilöä jumalallisena sanansaattajana. Sen vuoksi häntä kohdeltiin tavallista paremmin.

Mielisairaalalaitoksia perustettiin maahamme 1900-luvun alkuvuosikymmeninä useita. Tuolloin käsityksenä oli että mielisairaalan tehtävänä on eristää potilas terveistä ihmisistä ja yleensä se tarkoitti lopullisesti.

Uudet mielisairaalat toimivat vankilan tavoin suojellen yhteisöä näiltä ihmisiltä. Houruinhoitolaksi nimettyihin laitoksiin pääsi myös hoitajaksi ilman alan koulutusta.

Nykyisin olemme päässeet pitkän askeleen eteenpäin ja avosairaanhoito on tyhjentänyt varsinaiset mielisairaalat. Mutta myös tuon inhimillisemmän systeemin mukana tuleva tilanne jäi päättäjiltä pohtimatta.

Apua ei ole tarpeeksi tarjolla, ja syyksi nimetään resurssien ja varojen puute.

Siksi meitä vapaaehtoisia, palkattomia, koulutettuja tukihenkilöitä tarvitaan. Toimintamme on lähinnä vertaistukea, siis sellaista, jota tukea etsivän ei tarvitse vieroksua.

Urpo Manninen

Jämsä, Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Äänestäjien tahdosta viis

Tourujoen luontopolku ei ole mikään jätepiste

Lyhyet

Ydinvoima turvallista

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.