Mielenterveystyö nojaa vahvasti vapaaehtoisiin

Asenteetkin voivat muuttua, kun tieto tuo valoa.

Suomen Mielenterveysseura perustettiin vuonna 1897. Se on maailman ensimmäinen vapaaehtoiseen tukemistoimintaan synnytetty seura.

Seuran alkutaipaleella psykiatrista sairautta pidettiin häpeällisenä. Vuosisadan kuluessa ovat asenteet oleellisesti muuttuneet parempaan suuntaan. Mutta yhä mielensairauteen liittyvää häpeää koetaan myös sairastuneen perheessä.

Yksi voimakas asenteiden muokkaaja on ollut kristinusko, jonka piirissä sata vuotta sitten mielisairaus käsitettiin paholaisen vehkeilyksi.

Tuhansia vuosia vanhoista kalloista on Perussa löydetty porausjälkiä, samanlaisia on löydetty myös Egyptistä. Otaksuttavasti jo silloin pyrittiin pahoja henkiä poistamaan ihmisistä kalloon tehdyn reijän kautta.

Sata vuotta sitten ajatustapa oli pitkälti samanlainen. Esimerkiksi potilaalle aiheutettiin elohopeamyrkytyksiä, jotta saataisiin aikaan syljen vuotoa, jonka arveltiin poistavan sairauden kehosta.

Poikkeuksena tästä valtavirrasta lienee vain arabien kulttuuri, joka piti vaikeasti häriintynyttä henkilöä jumalallisena sanansaattajana. Sen vuoksi häntä kohdeltiin tavallista paremmin.

Mielisairaalalaitoksia perustettiin maahamme 1900-luvun alkuvuosikymmeninä useita. Tuolloin käsityksenä oli että mielisairaalan tehtävänä on eristää potilas terveistä ihmisistä ja yleensä se tarkoitti lopullisesti.

Uudet mielisairaalat toimivat vankilan tavoin suojellen yhteisöä näiltä ihmisiltä. Houruinhoitolaksi nimettyihin laitoksiin pääsi myös hoitajaksi ilman alan koulutusta.

Nykyisin olemme päässeet pitkän askeleen eteenpäin ja avosairaanhoito on tyhjentänyt varsinaiset mielisairaalat. Mutta myös tuon inhimillisemmän systeemin mukana tuleva tilanne jäi päättäjiltä pohtimatta.

Apua ei ole tarpeeksi tarjolla, ja syyksi nimetään resurssien ja varojen puute.

Siksi meitä vapaaehtoisia, palkattomia, koulutettuja tukihenkilöitä tarvitaan. Toimintamme on lähinnä vertaistukea, siis sellaista, jota tukea etsivän ei tarvitse vieroksua.

Urpo Manninen

Jämsä, Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.