Mielipide: Halpamainen haastattelu

Kun luin toimittaja Satu Kakkorin kirjoittaman henkilöhaastattelun (KSML 19.5.) otsikolla ”Vielman valitukset vakavasti haitallisia”, sanaton reaktioni oli otsikon mukainen. Juttu oli nimittäin sekä toimittajan että elinkeinojohtaja Anne Sandelinin osalta pohjanoteeraus Keskisuomalaisessa, jota olen lukenut joka aamu vuodesta 1974 saakka. Halusin päivittäin tietää, mitä kansalaiset ajattelevat ja tuon tiedon sain Keskisuomalaisesta sekä keskusteluista ihmisten kanssa.

Täysin ala-arvoista kirjoituksessa oli tuoda kielteisessä valossa esille suuresti arvostetun ihmisen, edesmenneen kaupunkineuvos Jaakko Lovenin nimi. Sanon suoraan teille kahdelle, että hävetä saisitte.

 

Mitä tulee mainintaan, että ”Ahti Vielma ei kunnioita demokratiaa”, olen oppinut kunnioittamaan sitä ensimmäisten ajattelevien askelten jälkeen raunioilta eduskuntaan asti.

Minun demokratiani ei ole vain millään elämäni askelmalla ollut rikkaamman ja vahvemman määräilyn noudattamista, vaan toisten ihmisten kuuntelemista ja huomioimista täysin hänen lähtökohdistaan riippumatta.

Kirkkopuiston ympäristöön suhtautumisessa se tarkoittaa, että kiinteistösijoittajille ovat voimassa aivan samat määräykset kuin muille kaupungin rakentajille.

Miten on mahdollista, että Reimarin kulman kahdeksan kerroksinen rakennus näyttää päältä päin lähes valmiilta, mutta autopaikkojen sijaintia ei ole vieläkään ratkaistu? Kuka tai ketkä ovat menneet lupailemaan liikaa ja miksi?

Taannoin Säynätsalon rantapusikkoa kaataneet saivat oikeudessa sakot luvattomasta toimenpiteestä. Ja perustuslain 6 §:ssä ”Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä”.

Minulla ei ole muuten mitään kiinteistösijoittajia vastaan. Heitä tarvitaan. Kokemuksesta myös tiedän, että heidän kanssaan ratkaisut kyllä löytyvät, jos pöydän kaupungin puolella osataan asiat.

Ja Keskon kanssa olen etsinyt hyvässä yhteistyössä ratkaisut monille suurillekin hankkeille sekä Jämsässä että Jyväskylässä. Kertaakaan aikaisemmin ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia, vaikka joskus olen ollut kaupungin puolesta hyvinkin tiukkana.

 

Kun valittamisistani puhutaan suulla suuremmalla, kerrottakoon nyt jälleen kerran, että olen elämässäni valittanut nimelläni vain parista isommasta kokonaisuudesta, Keljonlahden voimalasta ja Kirkkopuiston tuhoamisesta.

Kummastakaan ei ole riviäkään kaduttavaa. Samalla todettakoon, että urallani ei ole ainuttakaan valmistelemaani päätöstä kumottu.

Kaksi suurinta hanketta Rantaväylä Pumperista Palokkaan ja Kävelykeskusta olivat koko kaupungin organisaatiolle valtava tehtäväkokonaisuus, mutta ilman suurempia hankaluuksia niistäkin selvittiin. Kiitos onnistumisista kuuluu sekä päätöksentekijöille että virkakoneistolle.

Elinkeinojohtaja toteaa haastattelussa, että ”on todella hankala ymmärtää sitä pelkotilaa, joka vallitsee Vielman pään sisällä”. Ystävällisesti ilmoitan, että elän koko elämäni rauhallisinta ja ihanaa aikaa.

Sitä toivon myös toimittaja Satu Kakkorille ja elinkeinojohtaja Anne Sandelinille.

Ahti Vielma
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.