Mielipide: Kaikki päätyi silppuriin

Mikä tämä vimma on? Pientereita leikataan putipuhtaaksi parhaaseen kukinta-aikaan?

Muualla maassa pyörii Pelasta pörriäinen -kampanja, mutta Jyväskylässä (ja valitettavasti muuallakin) on ennennäkemätön tuhoamisvimma kaikelle piennarkasvustolle, sijainnista riippumatta.

10.7. oli tappokone töissään Laajavuorentien metsäisellä osuudella, jossa oli kasvussa lähes kedon tyyppinen piennarkasvusto kaikkine kotoisine lajeineen: ojakärsämö, siankärsämö, maahumala, särmäkuisma, puna-apila ja päivänkakkara runsaslukuisena.

Mitään vihattuja vieraslajeja kuten lupiinia ja jättipalsamia ei ollut koko tien osuudella. Metsän puolelle ei alueella ole liittymiä, joita olisi näköesteen takia tarvinnut raivata. Tieosuuden ja kevyenliikenteen väylän välissä oli matalaa ruohokasvustoa, josta nousi valkoisenaan päivänkakkaroita – kaikki päätyi silppuriin.

Laajavuoren osuudella olisi maalajin ja kasvupaikan suhteen toivoa jopa saada musta-apila palautumaan piennarkasviemme joukkoon, mutta tällä menolla ei ei jää siementä toisen kaveriksi.

Kaikki kasvit eivät nimittäin ole itsestäänselvästi monivuotisia juurensa kautta, vaan uusiutuvat siemenistä – toivon mukaan – joka vuosi uudestaan.

Risto Pynnönen
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.