Mielipide: Keskusta huolehtii maakuntien lennoista

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa (27.5.) väitettiin, ettei maan hallitus ja keskusta huolehdi maakuntien lentoreittiyhteyksien palauttamisesta, kun koronakriisin aiheuttama matkustajakato loppuu.

Valtion yli puoleksi omistama Finnair on tähän saakka vastannut markkinaehtoisesti maakuntiin suuntautuvista reittilennoista. Yhtiö on pyrkinyt järjestämään lennot mahdollisimman kannattavasti, vaikka se ei matkustajien vähenemisestä johtuen liene helppoa.

Tämä on ollut koko ajan myös enemmistö-omistaja valtion tahtotila. Tämä tahtotila ei ole muuttunut, etenkään nyt kun valtio pääomittaa Finnairia sadoilla miljoonilla euroilla veronmaksajien rahaa yhtiön pelastamiseksi.

 

On hyvä huomata, että Jyväskylän lentoasema on joka tapauksessa syksyyn saakka kiinni, kun kiitorataa remontoidaan.

Pääkirjoituksessa annettiin ymmärtää, että ”keskusta äänesti lentoyhteyksien palauttamista vastaan”. Väite on erikoinen.

Keskusta äänesti seuraavan tekstimuotoilun puolesta: ”- - alueellisen saavutettavuuden, elinkeinoelämän ja matkailun turvaaminen edellyttää kattavia kotimaan ja ulkomaan lentoyhteyksiä.

Valiokunta pitää siksi tärkeänä, että koronaepidemian vuoksi väliaikaisesti lakkautetut lentoyhteydet palautetaan lentomatkustamisen alkaessa elpyä.”

Eduskunnan eli Finnairin enemmistö-omistajan tahto on yhtiölle täysin selvä.

 

Perussuomalaisten vaihtoehto oli lähes samansisältöinen, kuin minkä puolesta me hallituspuolueen kansanedustajat äänestimme.

Kokoomuksen vaihtoehto olisi ollut tarjota Finnairille heti lisää rahaa kotimaan reittien palautukseen, tilanteessa jossa kysyntää ei vielä epidemiatilanteesta johtuen ole.

Miksi Finnair hoitaisi tulevaisuudessa markkinaehtoisesti kotimaan reitit kuten tähänkin saakka, jos lisää ”ilmaista” veronmaksajien rahaa olisi tarjolla? Tämä olisi myös johtanut pakkokilpailutukseen ja siihen että lennot olisi jopa jouduttu ostamaan ulkomaiselta yhtiöltä!

 

Finnair on suomalaisille ja yrityksille tärkeä huoltovarmuustekijä. On tärkeää pelastaa suomalaisten omistama lentoyhtiö ja sen tulevaisuus, sekä taata maakuntien elinkeinoelämälle ja tutkimukselle riittävät yhteydet, jotta tuotteemme saadaan maailmalle myydyksi.

Keskusta hoitaa kotimaan reittien, mukaan lukien Jyväskylän lentoyhteyksien turvaamisen. Hallitus edellyttää, että Finnair hoitaa lennot taas, kunhan koronatilanne hellittää.

Mutta ei jakamalla ilmaista rahaa tukiaisten muodossa sillä tavalla kuten kokoomus populismin nälässään markkinahäiriöksi tarjosi.

Anne Kalmari

Petri Honkonen

Joonas Könttä

keskustan kansanedustajia Keski-Suomesta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.