Mielipide: Puu on mainio rakennusmateriaali, mutta sen päästövähennys ei ole kummoinen – betonin pitäisi olla Suomessa lähes hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä

Betoni on kosteuden kestävyydeltään hyvä rakennusmateriaali. Se sietää ilmastonmuutoksen tuomat ankarat säärasitukset ja sen käyttöikä voidaan suunnitella luotettavasti jopa sadan vuoden päähän.

Kiviaineksen massiivisuus tuo mukanaan lämpöviihtyvyyttä sekä kuumiin kesäpäiviin että paukkuviin pakkasiin. Nämä betonin ominaisuudet mainitsee myös tutkija Toni Pakkala tuoreessa väitöskirjassaan.

Suomessa betonirakentamisen tuotantoketju työllistää kaikkiaan noin 50 000 työntekijää. Keski-Suomessa jo pelkästään betoniteollisuuden palveluksessa on noin 1 000 henkeä.

Kun vielä muistetaan betoniteollisuuden alihankkijat, nousee betonin kautta elantonsa saavien keskisuomalaisten määrä vielä useilla sadoilla. Kyse on siis merkittävästä työllistäjästä.

Suomessa halutaan vähentää hiilipäästöjä ja hallituksen mukaan ratkaisu ongelmaan on puukerrostalojen rakentamisen edistäminen. Puu on monessa suhteessa mainio rakennusmateriaali, mutta sen päästövähennyspotentiaali ei ole kovin kummoinen.

 

Alkukesästä julkaistun Gaia Consulting Oy:n selvityksen mukaan rakennusmateriaalin vaikutus rakennuksen hiilipäästöihin on ylipäätään hyvin pieni. Suurin osa rakennusten ja rakentamisen hiilijalanjäljestä syntyy rakennuksen käytön aikana sen lämmitykseen ja viilennykseen liittyvästä energian kulutuksesta sekä käytetystä sähköstä.

Kun näiden lisäksi otetaan huomioon jo mainitut betonin ominaisuudet, ei voi muuta kuin ihmetellä, miksi kotimaista raaka-ainetta hyödyntävä ja suuren joukon suomalaisia työllistävä betonirakentaminen yritetään ajaa valtiovallan toimin ahtaalle.

Suomalaiset kivirakentajat ovat voimakkaasti sitoutuneet vähähiilisyyden edistämiseen. Uusilla innovaatioilla ja kehityshankkeilla päästöjä saadaan pienennettyä voimakkaasti jo ensi vuosikymmenen puoliväliin mennessä. Vuoteen 2050 mennessä suomalainen betoniteollisuus on jo lähes hiilineutraali.

Jos markkinoiden annettaisiin toimia vapaammin ja panostukset kohdistettaisiin energiatuotannon päästöjen vähentämiseen, saataisiin Suomessa myös rakennuksiin ja rakentamiseen liittyvät päästöt pienemmiksi nopeammin. Puukerrostalojen rakentamisen massiivinen tuki on hiilipäästöjen kannalta pelkkää kosmetiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.