Mielipide: Sotiemme kaatuneita on usein luetteloitu väärin

Kaatuneiden muistopäivän artikkelissaan (KSML 17.5.) toimittaja Pertti Ruohonen kertoo lähteistä, joiden avulla Kansallisarkisto kokosi muun muassa sotien 1939–1944 sankarivainajien luettelon.

Kaatuneiden lisäksi luettelossa on mukana suurin osa rintamalla sairastuksiin kuolleista sekä onnettomuuksiin menehtyneistä, henkirikoksiin (rintamalla) kuolleista ja itsemurhan tehneistä.

Viimeksi mainittujen lukumäärä on hämmästyttävän pieni kovat olot huomioiden. Kansallisarkiston luettelo on siis muutakin kuin kaatuneiden lista.

 

Kansallisarkiston viranhaltijat ovat lähteitään hyväksi käyttäen merkinneet jokaiselle kaatuneelle joukko-osaston ja välillä yksikönkin, esimerkiksi Jalkaväkirykmentti 1, 5 Komppania.

Useimmiten listaajilla on ollut luotettava tieto, mutta ei aina, ja on jouduttu käyttämään ylimalkaisen epävarmaa merkintää esimerkiksi KTR 19.

Voi olettaa, että nyt, noin 25 vuotta luettelon syntymisestä, yli 90 prosenttia kaatuneiden tiedoista on oikein, mutta ylijäävä 10 prosenttia tarkoittaa noin 8 000 väärää tietoa. Luku voi olla suurempikin.

Tähän toistuvaan ongelmaan törmää jo vuosia keskisuomalaisia joukko-osastohistorioita tehnyt työryhmämme jokaisen teoksen yhteydessä. Siksi Kansallisarkiston tiedot olisi hyvä tarkastaa nimi nimeltä.

 

Varmimmin oikeat tiedot löytyvät joukko-osastojen päiväkäskyistä sekä sotapäiväkirjoista. Ne eivät valitettavasti kuuluneet Kansallisarkiston käyttämiin lähteisiin luetteloa laadittaessa.

Kaikesta tarkastuksista huolimatta työryhmämme historiakirjojen kaatuneiden luetteloissa on virheitä ja muutamia niistä puuttuu. Tästä me työryhmän jäsenet olemme pahoillamme. Virheiden määrä on kuitenkin pieni.

Sakari Isosomppi
Tampere

Kimmo Sorko
Jyväskylä

Mikko Strang
Jyväskylä, Korpilahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.