Mielipide: Talous tasapainoon kestävillä ratkaisuilla

Koronakriisi heikentää jo aiemmin vaikeutunutta kuntataloutta myös Jyväskylässä.

Viimeisimmän tilinpäätösennusteen mukaan kuluvan vuoden 2020 alijäämä on -54,5 miljoonaa euroa ja kaupunki velkaantuu 91,6 miljoonaa euroa.

Koronakriisin kestoa ja sen kaikkia vaikutuksia on tässä vaiheessa mahdotonta arvioida tarkasti. Varmasti voidaan sanoa, että kriisillä on niin sosiaalisia, taloudellisia kuin myös ekologisia vaikutuksia.

Valtion taloudellinen tuki täsmentyy tulevina kuukausina, mutta pelkästään sen turvin emme taloutta tasapainota, vaan terveen talouden saavuttaminen edellyttää meiltä myös omia toimia.

Jyväskylän kaupunginhallitus on käynnistänyt talouden tasapainottamisen valmistelun asettamalla taloustoimikunnan. Sen työ on osa talousarvion 2021 valmistelua.

Helppoja ja nopeita ratkaisuja tilanteeseen ei ole. Me joudumme arvioimaan mm. palveluiden ja etuuksien laajuutta sekä mahdollisia verojen ja maksujen korotuksia.

Talouden romahdus on niin mittava, että tilanteen korjaaminen edellyttää usean vuoden ohjelman. Siinä määritellään talouden tasapainottamisen tavoitteet, aikataulu ja keinot. Talousohjelmaa toteutetaan tuleva valtuustokausi.

Taloustoimikunnan työskentely käynnistyi talouden tämän hetken tilanteen arvioinnilla ja ensi vuoden talousarvion reunaehtojen pohtimisella. Yhteinen näkemys on, että taloustilanne on todella vaikea ja edellyttää yhdessä sovittavia toimenpiteitä.

Taloustoimikunnassa on edustajat kaikista valtuustoryhmistä ja keskeiset viranhaltijat. Myös henkilöstö ja kuntalaiset tullaan osallistamaan työhön eri tavoin.

Kaupungin keskeinen tehtävä on pitää huolta jyväskyläläisten hyvinvoinnista ja kaupunkimme elinvoimasta. Työmme tavoitteena on terve talous, joka mahdollistaa tässä tehtävässä onnistumisen.

Keinot talouden tasapainon saavuttamiseksi on valittava viisaasti. Kestävät ratkaisut edellyttävät hyvää tietopohjaa ja vaikutusten ennakkoarviointia.

Korona-ajassa jo nyt opitut ja hyviksi todetut uudet toimintatavat on hyödynnettävä myös jatkossa ja kaikkia toimintoja on tarkasteltava ennakkoluulottomasti.

Tilanne on monella tavoin poikkeuksellinen ja vakava eikä vaikeiltakaan päätöksiltä vältytä.

Meillä Jyväskylässä on kuitenkin kokemusta siitä, että vaikeastakin talousahdingosta selvitään yhdessä niin päätettäessä. Tehdään niin nytkin!

Meri Lumela (vihr.)
Juha Suonperä (kok.)
Eila Tiainen (vas.)

kaupunginhallituksen puheenjohtajat
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.