Mielipide: Totuuden historia – tieto ja usko ovat perinteisesti totuuden vaihtoehtoisia rakenneosia

Totuus näyttäytyy kokijansa ja näkijänsä kokemusmaailmassa kovin erilaisena. Tieto ja usko ovat perinteisesti totuuden vaihtoehtoisia rakenneosia ja sen mukaan syntyy myös maailmankuva.

Näin ei ole ollut kuin hetken ihmiskunnan historiassa. Aikojen alussa tieto perustui koettuun ja usko luonnon ilmiöihin ja vasta oman aikamme alussa tiedosta on tullut todellisuuden rakenneosa.

Totuus oli ennen poppamiesten ja kylän vanhimpien taikojen takana. Auktoriteetit sanelivat mikä on oikein ja mikä väärin jalkapuun uhalla sekä saavuttaakseen maallisen hyödyn.

Uskonnoissa herran pelko on aina kurittanut kansaa ja vaientanut epäilijänsä tuomion pelossa. Vielä runsaat 500 vuotta sitten nousi katolinen kirkko vastustamaan aurinkokeskeistä maailmankuvaa uhaten uuden etsijöitä kuolemalla.

Uskonnot ovat aina sisältäneet tiedon oikeasta ja väärästä syrjäyttäen kokemusperäisen ja ilmiöitä tutkineen tiedon. Uskonnollinen eliitti on tukenut oppi-isiään arvovallan ja taivasosan toivossa ennemmin kuin seurannut nopeasti edennyttä tieteellistä ja itseään korjaavaa kuvaa maailmasta.

Käsitys universumista on laajentunut kosmiseksi eli käsittämään mm. sen avaruuden osan, jota on viime vuosina voitu tutkia sähköisesti miljoonien valovuosien etäisyydeltä.

Omaa planeettaa tutkittaessa on tullut selväksi, ettei ihmisellä ole mitään ylivaltaa luonnon kehitysprosesseissa uhkaamatta väärällä toiminnalla oman ja muiden lajien olemassaoloa.

Tätä totuutta ei haluta kuulla, koska se rajoittaisi ratkaisevalla tavalla rikkaan maailman elintapaa. Totuus näyttäisi olevan vastenmielinen monelle avoimen yhteiskunnan kannattajalle eikä diktatuureissa siihen edes pyritä.

Tieteellistä, itseään korjaavaa tietoa ei mielellään kutsuta totuudeksi, koska muutos ja tiedon tarkentuminen ovat tutkimuksen olennaisia elementtejä. Tieteen tulokset ovat objektiivisia, eivät aikaan, kulttuuriin tai auktoriteettiin sidottuja. Ajankohtainen Apollo 11:n kuumatka oli aikoinaan osoitus eri tieteenalojen mahdollisuuksista kiristyvän kilpailun ja kylmän sodan varjossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.