Mielipide: Tuliko syöpäkirurgiasta osa politiikan tekemistä?

Keski-Suomen keskussairaala on Suomen suurin ei-yliopistollinen sairaala. Päivystysasetusta uudistaessa se luettiin 12 ympärivuorokautisen raskaan päivystyssairaalan joukkoon jo luonnosvaiheesta alkaen.

Seuraavassa vaiheessa aloitettiin raskaan syöpäkirurgian keskittämiskeskustelut. Kuten viime aikoina olemme lehdistä voineet lukea, nuo keskustelut ovat olleet varsin vaiherikkaita ja raskaita.

Pahimmillaan on olemassa jopa uhka, että raskas syöpäkirurgia ajetaan Keski-Suomessa alas ja leikkaukset siirretään yliopistollisen sairaalan vastuulle. Viimeisin kompromissiehdotus kaatui STM:ssä (KSML 2.10.2018).

Maakuntamme vaativan syöpäkirurgian tulevaisuus on tarkoitus alistaa poliittiselle päätöksenteolle ministeriötasolla.

Asia on tärkeä, koska raskas kirurginen toiminta ja uskottavan päivystysvalmiuden ylläpitäminen operatiivisilla aloilla liittyvät toisiinsa hyvin läheisesti. Vaativa virka-ajan kirurginen toiminta edellyttää ”huippuosaajia”.

Nämä huippuosaajat toimivat osaajina myös vaativissa päivystysleikkauksissa. Jos päiväsaikana ei sairaalassa tehdä näitä vaativia leikkauksia, osaaminen katoaa.

Vuosikausien kouluttautumisen jälkeen on luonnollista, että kouluttautumista vastaavat haasteet haetaan jostain muualta.

Neuvottelut sairaaloiden välillä työnjaon sopimiseksi ovat toistuvasti epäonnistuneet. Päätöksenteko onkin tulevaisuuden suhteen siirretty ymmärtääkseni suhteellisen rivakalla aikataulutavoitteella poliittisille päättäjille (ministeriö, shp:n valtuustot ja hallitukset).

Lääketieteellisten perusteiden (leikkausmäärät, tulokset, resurssit) valossa Keski-Suomen keskussairaalan tulevaisuudesta ei pitäisi olla huolissaan.

Toivommekin, että päätöksentekijät syventyisivät näihin taustoihin eivätkä hämääntyisi yliopistosairaalan nimestä. Asetus sinänsä sallii vaativan kirurgian jatkumisen ”yliopistosairaalan tasoisessa yksikössä”.

Pykälä tunnetaan laajalti ns. Jyväskylä-pykälänä. Maakuntamme kansanedustajilla tulee olemaan mahdollisuus vaikuttaa asiaan ainakin kabinettien kautta.

Tuohon vaikuttamiseen tarvittavaa taustamateriaalia pystymme heille toimittamaan tarvittaessa lyhyelläkin varoitusajalla.

Olemme Jyväskylässä ylpeitä vaativan syöpäkirurgian tuloksistamme sekä hoidon laadusta.

Meillä on kaikki edellytykset jatkaa korkeatasoisen ja vaativan syöpäkirurgian tarjoamista niin keskisuomalaisille kuin muualta Suomesta tuleville.

Jos toimintaamme suunnitellaan muutettavaksi poliittisin perustein, päätöksen tulee perustua faktoihin. Niiden uskomme olevan vahvasti Keski-Suomen puolella.

Ville Väyrynen

kirurgi

kunnanvaltuutettu (kok.)

kansanedustajaehdokas

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.