Mielipide: Varautuminen on viisautta

Korona on ollut varoitus maailmalle tasapainon järkkymisestä. Ihminen on luullut olevansa oman elämänsä herra, mutta näin se ei ollutkaan. Liian suuri kulutustaso, nopea väestönkasvu, keskittäminen ja talouskasvun pakkosyöttö ovat näyttäneet kyntensä.

Kulkutaudit leviävät eniten liian tiheästi asutuissa kaupungeissa. Niissä on myös enemmän syrjäytyneitä, sosiaalisia ongelmia ja asunnottomuutta. Voidaankin kysyä, miksi ylipäätänsä ihmiset on haluttu ahdata tiettyihin paikkoihin ja mahdollisimman tiiviisti? Eikö historia ole opettanut mitään?

Suomea tulisi kehittää tasaisemmin ja pitää koko maa asuttuna. Se vähentäisi maakuntien ja kuntien eriarvoisuutta, loisi elinvoimaa ja lisäisi myös tärkeää huoltovarmuutta. Uskon, että moni suomalainen perhe haluaisi mieluummin asua maaseudulla kuin betonikaupungeissa stressin ilmapiirissä.

Kun elämme poikkeustilassa, tulee varmistaa maatalouden työvoiman riittävä saanti. Tässä tarvitaan yhteisvastuullista ajattelua, joka tarjoaisi esimerkiksi työttömyyden hoitoon selviä ratkaisuja. Lähtökohta tulisi olla, että kotimaan työttömät työllistettäisiin ennen kuin haetaan työvoimaa ulkomailta.

Maataloustyön veropoliittinen huomiointi voisi olla myös yksi keinoesimerkki. Tämä lisäisi kotimaisen maataloustyövoiman tarjontaa ja parantaisi työllisyyttä.

Työ luo hyvinvointia ja työpaikat luovat alueellista elinvoimaa. Suomen kansa on hukassa, jos riittävä sato jää kylvämättä tai korjaamatta, kun tuonti on pysähtynyt eikä ole riittäviä huoltovarmuusvarastoja.

Lait, joissa on kyse elämästä ja kuolemasta, tulee tarvittaessa olla mahdollista säätää pikaisesti toimeenpanoineen eikä byrokratian rattaat saa olla sitä estämässä. Perustelut tulee toki olla.

Vakava esimerkki on viljan varastointivelvollisuuden lyhentäminen kolmesta vuodesta puoleen vuoteen. Luultiin, että katovuosina saa viljaa maailmanmarkkinoilta, ja että nykyaikana ei voi sattua mitään, mikä estäisi riittävän elintarviketuonnin Suomeen.

Asiassa unohdettiin kulkutaudit ja rajojen sulkeminen. Syy voi olla myös muu vastaava poikkeusolo. Varautuminen on aina viisautta, jota ei korvaa pahimmassa tapauksessa mikään.

Riittävä ja hyvin hoidettu varmuusvarasto on elintärkeä myös jatkossa. Asenteet kulutushysterian vähentämiseksi, ympäristön- ja elämisen järkeistäminen ja yhteisvastuu ovat avainasemassa.

Tapani Mäki
kaupunginvaltuutettu (ps.)
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.