Mielipide: Virus testaa arvomme

Globalisaatio ja Euroopan yhdentyminen jopa liittovaltioksi asti ovat olleet monille suuri ihanne. Niiden on uskottu tuovan onnen ja rikkauden.

Globlisaation myötä tuotantoa on siirretty halpamaihin ihmisoikeuksista ja riskeistä piittaamatta. Kiinasta saimme tappavan viruksen ja valtavat kustannukset, joita maksavat tulevatkin sukupolvet.

EU:n ylevät periaatteet – ihmisten, tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvuus – ovat saaneet rajun iskun. EU-maat panivat rajoja kiinni. Meillä jopa Uusimaa on eristettynä sotilaiden tuella. EU on voimaton.

 

Paluuta entiseen ei ole. Terveys, huoltovarmuus ja omavaraisuus nousevat uuteen arvoon. Samoin kansallisvaltiot rajoineen. Markkinoiden vapaus ja rahan valta vähenevät. Moni muutos on pysyvä.

Italia on ylipääsemättömässä talousahdingossa. Se horjuttaa EU:ta ja euroa. Solidaarisuus katoaa, kun kaikkia uhkaa pelottava kriisi. Halu ja kyky pelastaa vieraita valtioita jää oman kansan hädän varjoon.

Köyhyys syvenee ja lisääntyy. Monet rikkaat köyhtyvät. Työttömyys kasvaa ja yrityksiä kaatuu. Lapset ja vanhukset kärsivät.

Elintarvikeketju ja ruokahuolto vaarantuu. Valtio ja kunnat velkaantuvat, mutta niiden arvostus nousee. Kaikki eivät kriisiä kestä. Uhreja tulee, vaikka teemme kaikkemme.

 

Pieni virus muuttaa myös arvomme. Materialismi taipuu elämän ja kuoleman edessä. Kaikki olemme tänä pääsiäisenä samalla viivalla miettimässä elämämme tarkoitusta. Kysymme, mikä kestää, kun kaikki horjuu.

Vain sota on ollut pahempi kuin tämä terveyden ja talouden kaksoiskriisi. Aiemmat sukupolvet joutuivat kestämään ankaraa sotaa ylivoimaista vihollista vastaan yli viisi vuotta.

Nyt kukaan ei tiedä, kuinka kauan tämä kriisi kestää, paljonko se vaatii uhreja ja kuinka lähelle se tulee. Epävarmuus luo ahdistusta.

 

Talvisodan kynnyksellä hädän hetkellä presidentti Kyösti Kallio pyysi kansaa rukoilemaan. Pyyntöä arvostettiin ja noudatettiin. Sotilaat taistelivat ja kestivät. Ihme tapahtui. Itsenäisyys säilyi. Hinta tosin oli valtava.

Kristillisissä seurakunnissa, joihin yhä kuuluu noin 70% kansastamme, rukoillaan viikottain kansamme puolesta. Nyt kirkot ovat suljettuina. Sen lisäksi, että teemme yhdessä kaiken mahdollisen kriisin torjumiseksi, on aihetta uudistaa presidentti Kallion vetoomus rukoilla kansamme puolesta. Erityisesti on aihetta muistaa sairastuneita ja hoitohenkilöstöä sekä ahdinkoon joutuneita lähellä ja kaukana.

Vietämme pääsiäistä poikkeustilassa. Määräysten noudattamisen ja lähimmäisyyden ohella on tärkeää korostaa, että pääsiäisen sanomasta löytyy meille jokaiselle iätikestävä toivo. Siihen voi jokainen ankkuroitua.

Toimi Kankaanniemi
Kansanedustaja (ps.)
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.