Mielisairaat jäävät heitteillä sairaalahoidossa Keski-Suomessa

Vaikeasti sairastuvat potilaat eivät saa tarpeenmukaista hoitoa sairaalahoidossa, koska hoitoajat ovat lyhentyneet vain viikon mittaisiksi. Olen itse hoitanut potilaita 30 vuoden aikana sekä sairaalahoidossa että avohoidossa nyt viimeksi Keuruulla ollessani. Sairaalapaikkoja on vähennetty säästöjen takia ja ajateltu, että potilaat hoituvat avohoidossa, mutta tämä on monesta syystä mahdotonta vaikka työvoimaakin olisi.

Potilaat ovat yleensä niin sairaita ja sekaisin, että heitä ei pystytä hoitamaan avohoidon keinoin. Ei voida käyttää vastentahtoista lääkitystä ja sairauden takia monet kokevat sen olevan myrkyttämistä. Lääkehoidon teho tulee esille viikkojen kuluessa ja perheitäkin pitäisi sairaalahoidon aikana tavata. Myöskin perheen pitäisi päästä rauhoittumaan tästä vaikeasta sairauden aiheuttamasta traumasta.

Vastentahtoista hoitoa ja lepositeitä voidaan vaikeissa tapauksissa käyttää ainoastaan sairaalahoidossa. Päästyään viikon kuluttua sairaalasta potilaat eivät päästä avohoidon henkilökuntaa luokseen ja samat oireet jatkuvat ja lääkitys jää käyttämättä.

Akuutin psykoosin takia on lyhin aika kuukausi, jossa sairaalahoidossa voidaan saavuttaa tuloksia. Näitä avohoidon hoitokeinoja on kyllä kokeiltu aikaisemminkin mm. Sisä-Suomen sairaalasta käsin, mutta tulokset olivat sangen heikkoja. Tämä nykyinen hoitomalli johtaa vain ns. pyöröovisyndroomaan ja potilaat jäävät heitteille.

Myöskin päihdeongelmat, joita on puolella potilaista, jäävät sairaalahoidossa hoitamatta. Kun taas hyvin järjestetyllä hoito-ohjelmalla sairaalassa saatiin 50 prosenttia potilaista raitistumaan. Psykiatrisia potilaita on nykyään hoitokodeissa, joissa on yli 300 potilasta ja hoitaminen ei ole yhtä tehokasta kuin sairaalahoidossa. Keuruulla väheni sairaalakäyttö puoleen jo ennen tämän uuden hoitojärjestelmän käyttöönottoa.

Sisä-Suomen sairaalan lakkauttaminen oli virhe ja säästöjäkään ei tule syntymään psykiatrian kokonaiskustannuksissa ja potilaat ja perheet kärsivät.

MAUNO RAURAMO psykiatrian ylilääkäri erityispalveluyksikkö Keuruun terveyskeskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.