Mieluummin vastauksia kuin kysymyksiä

Mauri Pekkarinen kyseli ministeri Lauri Ihalaiselta työttömyyden kasvun perään ja heitteli tilastoja tueksi (Ksml 29.1.). En ole Lauri Ihalaisen asiamies vaikka hän kyvyttömässä hallituksessa onkin kokenut, osaava ja maltillinenkin ministeri. Demokratian huono puoli on siinä, että kaikki saavat äänestää, ja kun kaikki saavat äänestää, on rannalta huutelu arvossaan.

Rannalta huutelu ilman konkreettisia parannusehdotuksia on turhaa puuhaa mutta ei äänestäjien väheksymistä. Äänestäjiä ei nimittäin voi väheksyä sillä rannalta huutajat ovat monelle mieleen. Odottaisin vaaliehdokkailta vastuullisuutta: he voisivat esittää Presidentti Niinistön puheen hengessä: mistä minä olen valmis luopumaan, mistä sinä? Nyt on luopumisen aika. Nykyisen alennustilan juuret ovat jo Vanhasen hallituksissa ja ammattiyhdistysliikkeessä, josta on näyttöä parhaillaan meneillään.

Vanhana keskisuomalaisena olen ilolla seurannut sitä ilmeistä mahdollisuutta, että vanhalle kotiseudulleni toteutuisi miljardi-investointi. Se toisi hyvinvointia pysyvästi koko pohjoiseen Keski-Suomeen, oikeaa ”aluepolitiikkaa” ilman tukia.

Aluepolitiikka ja työllistäminen, jotka perustuvat tukiin kreikkalais-suomalaisissa olosuhteissa, ovat tuhoisia. Pitää kehittää ja kehittyä.

Pekkarinen kritisoi etelään suunnattuja liikenneinvestointeja. Ongelma on siinä, että liikennekin on pääosin etelässä. Olen usein ajanut Suomen turhimman sillan yli. Se on Kärkistensalmen silta, joka yhdistää Päijänteen itä- ja länsirannan, Korpilahden ja Hartolan. Silta on yhtä komea kuin Heinolassa, erona on vain se, että Hartolan ja Korpilahden välillä 50 kilometrin matkalla näkee autoja suunnilleen saman verran kuin Heinolan sillalla on yhtä aikaa. Ensin mainituista valtaosa, ja haitatta kaikkikin, voisivat edetä Jyväskylän tai Lahden suuntaan Päijänteen yhdellä puolella. Tämä on esimerkki niistä aluepoliittisista häränpyllyistä, joiden varaan kehitystä ei ole enää varaa rakentaa.

Kannatan tietenkin ongelmallista demokratiaa, koska kaikki muut systeemit ovat vieläkin huonompia. Ehdokkaiden pitäisi kuitenkin kyetä huolehtimaan kansakunnan edusta äänestäjistä huolimatta.

Pekka Lehtonen

diplomi-insinööri

Järvenpää/ Äänekoski, Suolahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.