Mihin niitä senttejä oikein menee?

Tavallista veronmaksajan kiinnostaa, mihin hänen kuntaveronsa menee. Maksaahan lähes jokainen kuntalainen veroa tuloistaan ja tasaveroa eli saman prosentin olkoon tulot 10 000 euroa tai 100 000 euroa vuodessa, mikä tietenkin on juuri se, mihin hallitusvastuussa oleva kokoomus pyrkii myös valtion verotuksessa.

Tämä koskee palkka- ja eläketuloa, joissa on progressiivinen valtionvero vielä tällä hetkellä. Pääomatulojen verossahan on sama pidätys prosentti olkoon niitä sitten 5 euroa tai viisimiljoonaa euroa.

Kunnallisveron menoista haukkaavat eniten terveydenhoidon menot. Koulutus vie seuraavaksi suurimman osan kuntaveron kertymästä. Loput rahat yhteisestä kakusta menevät hyvin sekalaisiin menoihin. Tavallista kansalaista kummastuttaa, miksi erilaisiin urheiluun liittyvät kulut jakaantuvat todella ihmeellisesti. Esimerkiksi jääkiekkoa tuetaan niin suurilla summilla, että välillisesti kaupunkilaisten rahoja jakava Jyväskylän Energia tukee JYPin toimintaa niin suurella summalla vuosittain, ettei sitä edes julkaista meille veronmaksajille. Tietysti on tuhansia jyväskyläläisiä, jotka pitävät tästä lajista, mutta löytyy varmasti useampi ihminen joka ei välitä siitä tippaakaan?

Karrikoidusti voisikin sanoa, että monikaan kaupunkilainen ei ole kiinnostunut alkuunkaan siitä, kun aikuiset miehet tappelevat seipäät kädessä aidatussa kaukalossa ja yrittävät useasti saada vastustajalta luut palasiksi, sen sijaan, että kiekko saataisiin vastustajan maaliin? Onhan laji suosittu maailmanlaajuisesti, mutta paljon löytyy lajeja joissa urheiluvammoja syntyy murto-osa kiekkoon verrattuna. Kun kiekkoilijalta sitten murtuu käsi tai jalka niin tämä hoidetaan välittömästi, mutta kun selkä tai jalka kipeytyy tavallisessa työssä niin jonottaa saa vähintään puolivuotta ennen kuin sairaalan jonosta löytyy aika leikkaukseen.

Onko tämä sitten oikein ja tasapuolista? Sitä kannattaa kysyä "kettusrahoja" jakaneilta kunnan päättäjiltä, jotka vuosittain yhteistä kakkua jakavat.

Mikäli edes yksi neljäsosa niistä rahoista, jotka nyt lihottavat Jypin kassaa jaettaisiin harrastusurheilun suorituspaikkojen kunnostamiseen ja tukemiseen, niistä oli selvästi useammalle kaupunkilaiselle iloa. Puhumattakaan siitä, miten paljon siitä olisi hyötyä säästyneinä terveydenhoidon kustannuksina, jos pururadat, hiihtoladut, pyöräilytiet ym ym olisivat paremmassa kunnossa. Myös monen muun joukkuelajin sali ja kenttämaksuja olisi näin mahdollista alentaa.

Mutta näin niitä senttejä menee, kun vain jako olisi edes vähän selkeämpi ja kaupunkilaisia tasapuolisemmin kohtelevampi.

RAIMO NIININEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetLyhyetKyllähän junalipun netistä ostaa Jkl-Hki, mutta ostapa Jkl-Kemijärvi yöjunaan Tre kautta! Ei niin vain onnistu!

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.