Mihin tätä maata ollaan viemässä?

Vuosi 2013 päättyi hämmentävissä merkeissä. Kukaan ei tunnu tietävän, mihin ollaan menossa. Näin ei voi jatkua kauan, koska tästä aiheutuu palvelujen tuottamiseen vakavia häiriöitä.

Moni kysyy, mihin tätä maata ollaan viemässä.

Hallitus on lakkauttamassa suurinta osaa kunnista. Erityisesti syrjäisiltä kunnilta esitetään vähennettäväksi valtionosuuksia niin, että monen pienen kunnan tulevaisuus on vaakalaudalla. Kun tähän lisätään esitykset sote-palvelujen siirtämisestä keskuskaupunkien hoidettaviksi, niin maaseutua viedään kuin keppikerjäläistä.

Maaseudun palvelujen alasajoa ei voi hyväksyä. Suomi tarvitsee maaseudun. Kaupungit eivät selviä ilman elinvoimaista maaseutua ja maaseutu ei selviä ilman elinvoimaisia kaupunkeja.

Yhteistyö alkaa siitä, että asetamme yhteiset tavoitteet ja lähdemme kaikki pyrkimään yhdessä niitä kohti. Petäjävedellä olemme tehneet näin ja olen varma, että sama onnistuu Jyväskylän kaupunkiseudun, Keski-Suomen maakunnan ja koko Suomen mittakaavassa.

Yhteistyö ei voi onnistua, jos iso naapuri ilmoittaa, että hänen etujensa mukaista on ottaa korvauksetta omaisuutesi ja tehtäväsi. Sellainen tapa toimia saa aikaan riidan, jossa osapuolet ryhmittyvät vastakkaisille puolille ja ryhtyvät taistelemaan toisiaan vastaan.

Kun kritisoi esitettyjä toimenpiteitä, on esitettävä oma parempi vaihtoehto. Kuntaliitosten ja maaseudun palvelujen alasajamisen vaihtoehdoksi esitän, että ryhtyisimme rakentamaan koko maahan uusia innovatiivisia seutukaupunkeja. Aloitetaan Jyväskylän kaupunkiseudusta.

Seutukaupungin itsenäiset kunnat rakentavat yhteiset palvelut, joissa kaikki ovat mukana ja joista on hyötyä jokaisen kunnan palvelujen tarvitsijoille. Näin saavutamme kokonaan eritasoisia tuloksia kuin uhkaamalla lopettaa suurimman osan maaseutukunnista.

Otetaan uuden seutukaupungin palveluverkon perustehtäväksi alueen elinvoimaisuuden, yrittäjyyden ja työllisyyden kehittäminen. Mikäli tässä tehtävässä onnistumme, on palvelujen tuottaminen kaikille kansalaisille sijainnista riippumatta entistä paremmin mahdollista. Eikä tarvitse mitään lopettaa, vaan kaikkea yhdessä kehittää.

Teppo Sirniö

kunnanjohtaja

Petäjävesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.