Mihin tarvitaan kallista ja tehotonta tuulivoimaa?

Tuulivoima on Suomelle kallista ja tehotonta. Se soveltuu sellaisiin maihin, joissa on erinomaiset tuuliolot, eikä muita merkittäviä uusiutuvan energian lähteitä ole käytettävissä. Suomessa tilanne on toisin.

Vuonna 2011 voimaan tullut uusiutuvan energian tukijärjestelmä takaa siihen mukaan pääseville tuulivoimaloiden omistajille sähköstä markkinahinnan lisäksi runsaan tuen valtion varoista. Leikkaamalla puolet näistä ylisuurista tuista hallitus saisi korvattua lapsilisäleikkauksilla säästämänsä summan 110 miljoonaa euroa.

Muissa Euroopan maissa, kuten Espanjassa, Saksassa ja Britanniassa, tuulivoiman tukia on jo vähennetty tai aiotaan vähentää. Jos Suomessa tukia ei pienennetä, tuesta aiheutuu valtiolle tulevina vuosina menoja jopa 200–250 miljoonaa euroa vuodessa. Maksaminen jatkuu ensi vuosikymmenelläkin, sillä tuulivoimaloiden omistajalle maksetaan tukirahaa kaikkiaan 12 vuoden ajan.

Suomessa valtaosa uusiutuvasta energiasta saadaan puubiomassoista. Meillä luontaisinta on panostaa bioenergiaan ja sen tarvitseman uuden teknologian kehittämiseen. Teollista kasvua voidaan tehokkaimmin edistää innovaatiotuilla tuotantotukien sijasta.

Puupohjainen sekä maatalouden tuottama bioenergia, turpeen kohtuullisesti rajattu käyttö ja uusiutuvan energian hajautettu tuotanto voisivat tarjota arviolta jopa 90 000 työpaikkaa, ja ovat Suomelle luontaisempia kuin kallis ja ailahteleva tuulivoima.

Tuulivoiman rakentaminen ei tuo Suomeen merkittävästi työpaikkoja eikä saa aikaan uusia innovaatioita. Kalliit tuulivoimakoneistot ovat tuontitavaraa ja perustuvat muualla jo kauan sitten kehitettyyn teknologiaan.

Hulppeiden tukien odotuksessa tuulivoimalahankkeita onkin nyt suunnitteilla viisinkertainen määrä siihen nähden, mitä edes voitaisiin ottaa nykyiseen tukijärjestelmään.

Maakunnissa on pyritty osoittamaan tuulivoimalle kaikki mahdolliset ja usein mahdottomatkin alueet, vaikka voimassa olevien alueidenkäytön tavoitteiden mukaan tarkoitukseen olisi pitänyt etsiä vain parhaiten soveltuvat alueet.

Tuulivoimarakentaminen on muutoinkin karannut käsistä. Sitovia ohjeita tuulivoiman haittojen välttämiseksi ei ole vieläkään saatu aikaan yli kolmen vuoden jälkeen syöttötariffilain voimaantulosta.

Vaikka ohjeet edelleen puuttuvat, lukuisia tuulivoimateollisuusalueita on jo toiminnassa ja satoja suunnitteilla.

Jättimäisten voimaloiden melu-, välke- ja maisemahaitat tulevat kaikille yllätyksenä hankkeiden valmistuttua.

Kalevi Nikula

puheenjohtaja

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry

Nurmijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.