Mikä kauppa ennättää ensimmäisenä?

Viime päivinä on uutisoitu niin Ahvenanmaalta kuin Ruotsista elintarvikekaupoista, jotka tilittävät maitolitrasta ylimääräisen korvauksen suoraan paikallisille maidontuottajille.

Ahvenanmaalainen Mathis Butiken tilittää tuottajalle ylimääräiset 10 senttiä ja Ruotsissa ICA Maxi kruunun eli hieman yli 10 senttiä. Molempien kauppojen osalta taustalla on halu turvata alueen maidontuotannon tulevaisuus.

Idea on hieno esimerkki vastuullisesti toimivasta elintarvikeketjusta ja aidosta yhteistyöstä. Idea on myös vapaasti kaikkien käytettävissä ja toimii myös muissa tuotteissa maidon lisäksi.

Esimerkiksi naudan paistijauhelihan kilohinnan nostaminen 50 sentillä tarkoittaisi 400 gramman pakkauksessa hinnan nousua 5,45 eurosta 5,65 euroon. Tällä kilohinnan korotuksella siirrettynä suoraan tuottajahintaan olisi suuri merkitys koko lihaketjulle.

Viljan osalta esimerkiksi leivässä hinnan korotus olisi vielä marginaalisempi, mutta viljan tuottajalle merkittävä. Samalla logiikalla käymällä läpi kaikki tuoteryhmät korjaantuisi moni ongelma suomalaisesta elintarvikeketjusta.

Ahvenanmaalla kuluttaja voi itse päättää, haluaako osallistua alueen ruoan tuotannon tukemiseen. Ruotsissa valinnan voi tehdä valitsemalla eri tuotemerkkien välillä.

Oleellista molemmissa tapauksissa on, että raha tilitetään paikallisille tuottajille heidän omien tuotemerkkiensä kautta. Tavoitteena ei kummassakaan esimerkissä ole kasvattaa kaupan omien tuotemerkkien asemaa.

Mikä kauppaketju manner-Suomessa ilmoittautuu ensimmäisenä mukaan? Nyt olisi hieno tilaisuus lunastaa puheet kotimaisten tuotteiden osuudesta myyntimäärissä ja antaa kuluttajille mahdollisuus maksaa ruoasta suoraan sen tuottajille.

S-ryhmän hankintajohtaja Jari Simolin kirjoittaa patarumpu.fi-sivulla otsikolla: ”Elämä ei ole aina reilua, halpuuttaminen on”, että ”teollisuus katsoo määräennusteitamme ja päättää sen, millä hinnalla tuotteet meille myy”. Tällä julkisella lupauksella näyttäisi siltä, että ainakin S-ryhmällä on jo valmius ottaa uusi reilu kauppatapa käyttöön hyvinkin nopealla aikataululla.

Vesa Kallio

toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.