Mikä on oikea eläkeikä?

Pauliina Salmisen kirjoituksessa eläkkeistä (27.2.) oli asiaakin, mutta yhden erittäin tärkeän asian kirjoittaja sivuutti kokonaan: yhteiskunnan asenteet.

Kerron omakohtaisesta kokemuksestani ja olen vakuuttunut, etten ole ainoa, joka on kokenut saman kohtalon. Kun yrityksellä alkoi mennä ta-loudellisesti huonosti, minulle alettiin vihjailla jopa työtovereiden puolelta, että ”etkös sinä jo voisi lähteä eläkkeelle?” En ollut vielä täyttänyt 58 vuotta, joka on osa-aikaeläkkeen ikäraja, kun minut painostettiin osa-aikaeläkkeelle. Suostuin jäämään, koska tuntui, että se oli yritykselle elämän ja kuoleman kysymys, koska olin ollut kauan työelämässä ja palkkani oli huomattavasti parempi, kuin vasta työhön tulleilla.

Yrityksen taloudellinen tilanne ei parantunut vaan huononi koko ajan. Alkoivat YT-neuvottelut ja minut lomautettiin ”toistaiseksi” vain muutaman viikon varoitusajalla. Olin silloin 60-vuotias. Olin lomautettuna lähes puoli vuotta, minkä jälkeen minut irtisanottiin. Puolen vuoden irtisanomisajan jälkeen tulen olemaan työttömänä siihen saakka kunnes pääsen eläkkeelle 63-vuotiaana. Kaltaisiani tapauksia on Suomessa varmasti tuhansia. Ei ole kysymys siitä, etteivät ihmiset haluaisi olla työssä vaan siitä, että 60:ä lähestyvä työntekijä ei työnantajille enää kelpaa. Kuntapuolella tilanne voi olla toinen, mutta yksityissektorilla näin pääsääntöisesti on.

Olen nyt 61-vuotias ja täysin työkykyinen.

Jos eläkeikää todella halutaan korottaa, on yleisten asenteiden vanhenevia työntekijöitä kohtaan muututtava. Jos henkilö tuntee, että hän on työnantajalleen pelkkä rasite, se ei takuulla takaa parasta työpanosta. Työmotivaatio menee pikkuhiljaa nollille ja työsuoritukset huononevat. Palveluvuosia minulla oli 42 vuotta mutta olisin kyllä vielä voinut jatkaa, mutta minulle ei sitä mahdollisuutta suotu. Yksittäinen ihminen voi harvoin itse päättää milloin jää eläkkeelle, joten häntä ei pidä syyllistää siitä, että hän tulee mahdollisesti olemaan ”vuosikymmeniä” eläkkeellä.

Eläkeläisiä pidetään yhteiskunnan elätteinä, mutta esimerkiksi veroa eläkeläiset maksavat eläkkeestään enemmän kuin vastaavansuuruista palkkatuloa ansaitseva.

Minun on enää turha hakea työpaikkaa, sillä hakemukseni varmasti päätyy nipun alimmaiseksi.

Kannattaisiko säätää laki, että eläkettä maksetaan vain tiettyyn ikävuoteen asti, jolloin luonnollinen poistuma hoitaisi ”vanhukset” köyhdyttämästä yhteiskuntaa? Nuorien kannattaisi kuitenkin muistaa, että jos ovat onnekkaita, ovat itsekin vanhoja jonakin päivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet 29.3.

Lyhyet 29.3.

Puhallamme yhteen hiileen, kerrankin me kaikki yhdessä

Kuljemme valoa kohti

Eikö koronavirus tartu busseissa?

Lyhyet

Lyhyet

Vaikeimmat ajat ja kysymykset vielä edessä

Nyt on tärkeää, että pienyrittäjyys ei tuhoudu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.