Mikä pilasi Siikaveden?

Iiro Viinanen on vaatinut julkisuudessa Vapoa vastuuseen vesistöjen pilaamisesta. Viinanen on puhunut asiasta yleisellä tasolla, mutta on maininnut myös Joutsan Siikaveden, jonka vedenlaadun viimeaikaisesta heikkenemisestä hän on syyllistänyt Vapoa ja sen turvetuotantoa.

Osallistuin kuluneena kesänä Siikaveden vedenlaatua koskeviin mittauksiin ja tutkimuksiin. Mittauksilla selvitettiin järveen laskevien purojen vesien fosforin, typen ja kemiallisen hapenkulutuksen määriä. Fosfori ja typpi ovat rehevöitymistä ja sinilevää aiheuttavia ravinteita ja kemiallisella hapenkulutuksella mitataan veden sisältämän orgaanisen eli eloperäisen aineen määrää, kuten humusta, jätevettä ja karjatalouden päästöjä.

Järveen laskevan turvesoilta lähtevän puron veden em. arvot olivat juuri ennen Siikavettä erinomaiset verrattuna järven viereisen lahden pelkästään peltojen läpi tulevan puron veteen. Eloperäisen aineen pitoisuus peltopurossa oli kuusinkertainen, typpipitoisuus kaksitoistakertainen ja fosforipitoisuus monisatakertainen turvesoilta tulevan puron veteen verrattuna.

Myös sinilevää oli enemmän siinä lahdessa, johon laskee pelkästään pelloilta tuleva puro. Sinilevä viihtyy kaiken elollisen tavoin parhaiten siellä, missä sille on saatavilla runsaimmin ravintoa, sinilevän tapauksessa fosforia.

Mittausten kohteena oli myös viereiseen Saposelkään laskeva erilliseltä turvesuolta lähtevä puro. Tässä purossa eloperäisen aineen pitoisuus kolminkertaistui, typpipitoisuus nelinkertaistui ja fosforipitoisuus yhdeksänkertaistui turvesuolta lähtevän veden arvoista puron kuljettua peltojen läpi Saposelkään. Samansuuntaisia tuloksia on saatu muuallakin Suomessa kuluneen kesän vastaavissa mittauksissa.

Paikallisilta ihmisiltä kuultiin, että Siikaveden vedenlaatu oli merkittävästi huonontunut viimeisten parin vuoden aikana. Turvesoilta lähtevä puro kulkee Kälkäjärvien kautta, joista toinen, Yläkälkäjärvi oli tyhjennetty pari vuotta sitten kokonaan vedestä kunnostustoimenpiteenä. Yläkälkäjärvi on 350 metriä leveä ja kilometrin pituinen. Järven tilalla on nyt siis kuumaisemaa muistuttava tyhjä monttu.

Tämän järven tila oli 1950-luvulta lähtien huonontunut tasaisesti ja se oli jo lähes umpeen kasvanut ennen tyhjennystä. Eräät kalalajit olivat kääpiöityneet veden huonon laadun vuoksi. Järven tilaa olivat huonontaneet muun muassa luvaton pinnan lasku noin metrillä, kalankasvatus, maatalous ja metsäojitukset.

On enemmän kuin todennäköistä, että tällaisen järven tyhjentäminen alajuoksun Siikaveteen on vaikuttanut Siikaveden vedenlaatuun huonontavasti.

Viinanen on maininnut myös, että vesinäytteiden analysointia ei tarvita, koska Vapo tiedetään syylliseksi katsomalla järveä. Olen mittauksiin perustuen eri mieltä.

TAPIO SALMINEN insinööri Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.