Miksi Etykin hienot saavutukset tuhotaan?

Minusta ei mitenkään palvele Euroopan turvallisuuden ja yhteistyön Etyk-henkeä ja maailmanrauhaa kieltää korkea-arvoisten venäläisten pääsy Etykin 40-vuotisjuhlakokoukseen Helsinkiin.

Tietenkään ei pidä hyväksyä Ukrainan ja Krimin tapahtumia, mutta jatkuva jyrkkien pakotteiden itsepäinen soveltaminen ja käyttäminen kiristää vain entisestään huonoa kansaivälistä tilannetta. On vaikea uskoa, että kukaan haluaisi uutta rautaesirippua idän ja lännen välille, mutta tällaiset toimenpiteet johtavat eittämättä juuri siihen suuntaan.

Tuskinpa Suomi geopoliittisesti, sotilaallisesti tai kauppapoliittisesti on yhtään paremmassa asemassa, jos Venäjä eristetään täysin läntisestä maailmasta.

Takavuosien liennytys tuskin kuvaa enää kovin hyvin nykyistä maailmantilannetta, jossa Venäjä ottaa käyttöön uusia ohjusjärjestelmiä ja sotilasliitto Nato aseistaa itäisiä jäsenmaitaan.

Juuri liennytyksen tielle päästiin kuitenkin vuoden 1975 Ety-kokouksessa. Jatkuvassa kostonkierteessä ei ole nimeksikään Helsingin henkeä, se ei johda mihinkään. On suuri virhe estää merkittävien venäläisten osallistuminen Etykin juhlavuoden kokoukseen – Helsingin henkeä ei luoda pakottamalla eikä pakolla.

Suomi on tuskin koskaan pystynyt vaikuttamaan niin paljon maailmanrauhaan kuin vuonna 1975 Etykin konferensissa Helsingissä. Eikö myös tänään ole syytä vaalia siellä saavutettua, arvokasta henkeä?

Arto J. Heinämäki

Tampere

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.