Miksi Jykes on elinkeinopoliittisena sylkykuppina?

Konsulttiselvityksessä Jyväskylän elinkeinopolitiikan nykytilasta kehittämisyhtiö Jykesiä kritisoitiin voimakkaasti muun muassa siitä, ettei sen toiminta vastaa riittävästi yritysten tarpeisiin (Ksml 8.4.). Monet Jykesin asiakasyritykset ovat ottaneet yrittäjäjärjestöön yhteyttä ja ihmetelleet selvityksen tuloksia, toteuttamistapaa ja tavoitteita, sillä niiden näkökulmasta Jykesin palvelut ja toiminta ovat olleet juuri sitä mitä yritykset ovat hakeneetkin.

Syyttelyn sijaan on välillä hyvä käyttää myös kiittelyä. Mielestämme onkin kohtuullista nostaa esille myös positiivisia puolia Jyväskylän elinkeinotoiminnasta.

Jyväskylässä on tehty yrittäjäjärjestön ja yrittäjyyden näkökulmasta erittäin hyvää yhteistyötä muun muassa kaupungin johdon, hankintatoimen ja Jykesin kanssa. Yhteistyötä ja keskinäistä tiedonvaihtoa on kaupungin ja yritysten välillä lisätty viime vuosina merkittävästi. Tästä esimerkkeinä muun muassa sote-palvelujen palvelusetelitoiminta ja kaupungin tuottamien sote-palvelujen ja yksityisten palveluntuottajien tuottamien palvelujen kustannusvertailut.

Lisäksi kaupungin hankintatoimen kanssa on aktiivisesti etsitty tapoja, joilla lähialueen yritysten olisi helpompi osallistua kaupungin tekemiin kilpailutuksiin, esimerkkeinä muun muassa hankintaillat, pienhankintakanavan avaaminen ja hankinta-asiamiespalvelu, jossa Jyväskylä on tärkeässä roolissa.

Orastavia tuloksia näkyi Suomen Yrittäjien kuntien yrittäjyysilmapiiriä kartoittaneessa Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyssä, jossa Jyväskylä nosti asemiaan ja sijoittui suurten kaupunkien joukossa toiselle sijalle.

Elinkeinoyhtiö Jykesin organisaatiota ja palveluja on viime vuosina huomattavasti virtaviivaistettu ja kehitetty vastaamaan entistä paremmin alueen yritysten palvelutarpeita. Tehty työ näkyy asiakkailta tulleessa palautteessa.

Yritysten perustamiseen liittyvä neuvonta, kasvu- ja kehittymispalvelut sekä kansainvälistymis- ja sijoittumispalvelut ovat saaneet yrityksiltä kiitosta. Juuri tällaista työtä Jykesin tuleekin tehdä.

Jyväskylän elinkeinopolitiikassa ja yritysten merkityksen huomioimisessa kaupungin päätöksenteossa on toki vielä paljon kehitettävää. Yritysvaikutusarviointikäytäntö tulisi laajentaa koskemaan koko kaupunkiorganisaatiota, palveluseteleiden käyttöä tulisi lisätä, yrityksiin liittyvää päätöksentekoa ja lupaprosesseja pitäisi virtaviivaistaa.

Nämä ovat asioita, joihin pitää ehdottomasti kiinnittää huomiota, mutta olisi epäreilua kasata koko elinkeinopolitiikan ongelmakenttä yhden toimijan päälle, sillä elinkeino- ja yrittäjyysympäristön kehittäminen koskettaa kaikkia Jyväskylän kaupungin toimintoja ja liikelaitoksia.

Jyväskylässä tuleekin jatkossa sisäisen sormilla osoittelun sijaan tarkastella jokaista kaupunkiorganisaation toimintoa myös yrittäjyyden ja elinkeinopolitiikan näkökulmasta. Miten minä omasta roolistani ja kaupunki kokonaisuutena voimme vahvistaa täällä toimivien yritysten toiminta- ja työllistämisedellytyksiä? Siinä kysymys meille kaikille pohdittavaksi.

Petri Salminen

puheenjohtaja

Jyväskylän Yrittäjät

Antero Kiviniemi

vs. toimitusjohtaja

Keski-Suomen Yrittäjät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi liikkeelle

Sanomasi oli löysää, Wallinheimo!

Keskusta vastusti sitovaa lausumaa

Rahat potilaisiin, tuki- ja johtamispalveluja karsittava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.