Miksi valinnan- vapautta vastustetaan?

Monelta osin oikeiston ja vasemmiston välinen raja on nykyisin veteen piirretty viiva, mutta sote-palvelujen valinnanvapautta käsittelevissä kannanotoissa se on terästä. Jopa valinnanvapauskokeilut halutaan estää hinnalla millä hyvänsä (Touko Aalto, KSML 13.5.).

On hiukan vaikea ymmärtää, mikä valinnanvapaudessa on niin vaarallista. Vaikka ainahan tämän ideologisen raja-aidan toisella puolella on haluttu rajata yksilön vapauksia.

Valinnanvapauden perusidea on, että ihminen voi itse valita itselleen sopivimman sote-palvelujen tuottajan julkisten, yksityisten ja kolmannen sektorin toimijoiden joukosta. Tämä lisää tuottajien välistä kilpailua. Kilpailu taas parantaa palveluiden saatavuutta, laatua ja auttaa hallitsemaan järjestelmän kustannuksia. Yksityisen palvelutuotannon tehokkuudesta on jo näyttöä, vaikka sitä julkishallinnon taholta pyritäänkin peittelemään (pääkirjoitus, KSML 13.5.).

Usein sote-uudistus ja valinnanvapaus kyseenalaistetaan kysymällä, ”miksi vanhusten- tai sairaanhoidolla tehtäisiin liikevoittoa?”. Onko tällä merkitystä, jos palvelu on laadukasta ja se tehdään pienemmällä määrällä veroeuroja kuin julkisella puolella? Voi kysyä, mihin ylimääräiset veroeurot julkisella puolella menevät, jos asiakaspalvelussa toimivan henkilökunnan palkka ja määrä ovat samat?

Eräs syy yksityisen sektorin tehokkuudelle on pieni ja virtaviivainen hallinto. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on sanottu olevan enemmän johtajia kuin lääkäreitä kun taas yksityisessä vakuutusyhtiön sairaalassa 1 hallintojohtaja 100 lääkäriä kohti. Onko niin että joillekin tahoille johtajien ja byrokratian säilyttäminen on tärkein syy vastustaa uudistusta? Kustannuksista huolimatta?

Valinnavapauden tavoite on, että jatkossa suomalaiset voivat itse valita itselleen parhaimmaksi katsomansa palveluiden tuottajan. Ehkä vasemmiston näkökulmasta suomalaiset eivät ole kypsiä valitsemaan itse palveluntuottajaansa. Holhousyhteiskunnan hallintoalamaiset kun ovat tottuneet siihen, että viranomainen päättää, mihin laitokseen heidän on mentävä ja mihin heidän rahansa käytetään.

Matti Hytölä

kunnanvaltuutettu (kok.)

Konnevesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Lyhyet

LyhyetKyllä on kylmää kyytiä Rinteen bussissa. Velkaa otetaan roimasti ja veroja korotetaan.Sipilää ikävä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.