Miksi vanhemmat ostavat lapsilleen K-18-pelejä?

Lasten kasvattaminen kuuluu opettajien ja oppilasterveydenhuollon ammattilaisten lisäksi myös tietokone- ja konsolipelien myyjille sekä ennen kaikkea vanhemmille. Jossain määrin hieman huolestuttaa, kun vanhemmat ostavat K-18-pelejä lapsille. Nämä eivät todellakaan sovi nuorille. Peleissä ammutaan ja raa'asti, tapetaan örkkejä ja toisia pelaajia. Pelit ovat hyvin realistisia grafiikan ja äänien suhteen. Olen huolissani siitä, miten helppoa on suhteuttaa pelien maailma todellisuuteen. Oikeassa elämässä Game Over tulee uhrille vain kerran.

Nuorena paljon erilaisia pelejä pelanneena tiedän, että kaupasta saa myös sellaisia pelejä, joissa kilpaillaan erilaisissa urheilulajeissa ja opetellaan loogisuutta sekä kieliä. Vanhempien on vain paljon tarkemmin seurattava, minkälaisia pelejä lapsille ostavat. Myyjät voisivat kertoa vanhemmille hieman paremmin, minkä ikäisille pelit sopivat.

Olisi hyvä myös seurata, miten paljon lapset käyttävät aikaa tietokoneella. Onhan niitä muitakin tapoja viettää aikaa, kuin vain surffailla netissä ja pelata erilaisia konsolipelejä.

Sosiaalisia taitoja voi kehittää erilaisissa yhdistyksissä ja seuroissa, kuten 4H -kerhossa, partiotoiminnassa ja urheiluseuroissa. Näissä opituilla elämänmalleilla on hyvin paljon positiivisia vaikutuksia elämään myös vanhempana.

MARKO KAUPPINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kaupunkipyörät ovat osa ketterän kestävää liikkumista

Suomipop, pyörätuolit ja taksien kyydit

Lyhyet

Valvonta on yhteistyötä

Lyhyet

Hallitus vie meitä kerrostaloihin

Lentäen vai netitse?

Kulmuni on paras johtaja keskustalle

Lyhyet

Kohtuuden pitää riittää – työelämässäkin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.