Millä me mittaamme ihmisyyden?

Mitä yhteistä on Markku Koivistolla, Pirkko Jalovaaralla ja Juhani Starczewskillä? Ainakin se, että he ovat nostattaneet esiin puheita ja toimintoja, jotka eivät mitenkään mitattuina vedä vertoja näiden ihmisten alkuperäisille teoille ja puheille.

Moraalisesti kuohuttavien tapahtumien keskellä näyttää olevan hyvin vaikeaa asettaa itsellemme sellaiset rajat, että oma puheemme ja toimintamme kestäisi kriittisen tarkastelun. Kun tutustuu mainittujen henkilöiden saamiin viesteihin, ei voi kuin pöyristyä ja ihmetellä, millä perusteilla nämä kiihkoilijat pitävät itseään parempina ihmisinä.

Eikö oikeuslaitoksella ja sen tuomareilla ole se pätevyys ja valta, että vain he voivat sanoa niin tuomion kuin armahduksenkin sanat? Ottamatta mitenkään kantaa mainitsemieni henkilöiden tekoihin tai puheisiin, olen sitä mieltä, että meillä muilla ei ole oikeutta julistaa tai esittää rangaistuksia. Sananvapaus on myös vapautta pitää suunsa kiinni silloin kun ei ole asiallista sanottavaa.

En tarkoita, että sinisilmäisesti hyväksyisimme ihmisten pahat teot ja lepertelisimme ne tyhjiksi, mutta ei tilannetta paranna yhtään sekään, että vihapuheilla, noitumisella ja hallitsemattoman aggression purkauksilla koetamme osoittaa syyllisinä pitämillemme ihmisille heidän tekojensa vääryyden. Niin tekemällä lankeamme itse siihen, mistä toisia tuomitsemme. Jopa alemmaksi.

Oma ihmisyytemme punnitaan siinä, miten uskollisesti jaksamme seisoa erehtyneiden ja langenneiden lähimmäistemme rinnalla kaikista heidän teoistaan huolimatta – kääntymättä heitä vastaan tai hylkäämättä heitä.

Jokainen vastatkoon teoistaan oikeuden edessä, uskon mukaan myös Jumalan, mutta meidän muiden edessä jokaisen tulee nähdä avoin tie yhteyteen, anteeksiantoon ja parannuksentekoon. Pahan voittaminen hyvyyttä osoittamalla on ainakin kristityn moraalinen ja eettinen velvollisuus.

On pidettävä ihminen erillään hänen teoistaan ja rakastettava hänet muuttumaan, vaikka hänen tekonsa vääriksi tuomittaisiinkin. Se on sivistyneen yhteiskunnan perusta. Myös Jumalan toimintaperiaate meidän suhteemme.

Jorma Pollari

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 25.5.

Koulussa huomio perustaitoihin

Alle 18-vuotiaan työllistäminen on vastuullinen teko

Hallitusohjelmaan kansallinen talous- taidon ohjelma

Sain hyvää palvelua

Suomen puolesta Euroopan unionissa

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Pidetään seurakunnassa syli avoimena partiolaisille

Päihteiden myynnin ikärajoja on valvottava

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.