Millaisia ovat amikset vuonna 2015?

Keskustelu toisen asteen koulutuksen tulevaisuudesta on käynyt kuumana. Yhdestä asiasta lienevät kaikki samaa mieltä; opinnot aloittavalle nuorelle on ensiarvoisen tärkeää, iästä ja paikkakunnasta riippumatta, löytää paikkansa uudessa opiskeluyhteisössä.

Nuori tarvitsee ympärilleen ystäviä ja kavereita, joiden kanssa jakaa elämäänsä. Näillä asioilla on suuri merkitys jokaisen hyvinvoinnille. Kenenkään ei pitäisi joutua puurtamaan tai haaveilemaan yksin.

Koska nuoret viettävät suuren osan ajastaan kouluissa ja oppilaitoksissa, ei ole yhdentekevää, miten paljon yhteisön rakentamista niissä suunnitellaan.

Hyvään opiskeluryhmän antama tuki korostuu ammatillisessa koulutuksessa, jossa opiskelijoilla on kova paine osata valita alansa varhain, aikuistua pian, sekä siirtyä nopeasti työelämään.

Onko tämä kaikki hyvinvointityö sitten ammatillisten oppilaitosten harteilla? Ei tietenkään, vaan koti ja perhe kasvattavat, niin kuin kaikki muutkin ihmiset ja tilanteet, joita nuori vapaa-ajallaan kohtaa. Kyse on yhteistyöstä, missä kaikilla on sama tavoite, eli auttaa nuoria kasvamaan hyvinvoiviksi ja onnellisiksi aikuisiksi.

Paljon hyvää työtä tehdään jo ammattioppilaitoksissa ympäri maan. Lisää tarvitaan, jotta parhaat yhteisöä rakentavat toimintatavat leviäisivät ja juurtuisivat paremmin.

Ehdotankin, että nostamme opiskeluryhmiä vahvistavan työn sille kuuluvalle paikalle. Malleja ja osaamista kyllä löytyy, nyt tarvitaan tahtotilaa ja konkreettisia toimia. Koskaan ei pidä olla liian myöhäistä päästä mukaan hyvään ryhmään.

Me kaikki, jotka kohtaamme ammattiin opiskelevia nuoria kotona, työssä ja vapaa-ajalla, voimme vaikuttaa siihen, millainen on amisten vuosi 2015.

Merit Lindén

projektipäällikkö

AMIS – Arjen Ammattilaiset

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Suomi oli EU:n vertailun rasistisin maa

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.