Milloin Hippos2020-kupla puhkeaa?

Hippos2020 sijoittajien ”vihreä valo” joulun alla oli aikalisä pulassa olevalle hankkeelle. Sitä vaivaavat monet ongelmat: vuokralaisia eikä tuottoa sijoittajalle ole riittävästi, rakentaja käy yt-neuvotteluja, kaupunginvaltuusto pitäisi saada uudestaan vakuuttuneeksi sijoittajien lisävaatimuksista.

Suurin kupla on jalkapallohalli. Hippos-asiakirjoissa sen käyttökustannukset ovat yli miljoona euroa vuodessa. JJK:n miesten II-divarijoukkue parinsadantuhannen vuosibudjetilla ei pysty osallistumaan hallin vuokramenoihin kuten eivät ketkään muutkaan jalkapalloilijat Keski-Suomessa.

Käyttökustannukset kaatuvat veronmaksajille. Onko Jyväskylän Voimistelijat valmis maksamaan Voimistelutalosta 231 000 euroa vuodessa? Onko JYP valmis osallistumaan uuden jäähallin 2.6 miljoonan vuosikustannuksiin, kun se maksaa nyt noin 150 000 euroa vuodessa jäähallista? Tuetaanko JYP Oy:tä kuten vanhaa Jäähalli Oy:tä verovaroista 450 000 euroa vuodessa 10 vuotta?

Ovatko katsojat valmiita maksamaan autoparkista vuosituottoa sijoittajille 2,7 miljoonaa, mikä lisää katsojamenoja keskimäärin 10 euroa katsojakerta? Onko liikuntatieteellinen tiedekunta ja KIHU valmis osallistumaan tietotalon ja laboratorion 2 987 000 euron vuosivuokraan joutumatta karsimaan muita toimintojaan?

Yliopiston ja JAMK:n tilat ovat n. 4–5% Hippoksen volyymistä. Ovatko urheiluseurojen ja lajiliittojen toimijat valmiita maksamaan 10 euroa neliö korkeampaa vuokraa kuin nyt maksavat Keski-Suomen Liikunnan tiloissa? Miten käy yleisurheilun sisäharjoittelun?

Kaupungin tarkoitus oli tukea verovaroista Hippos-sijoittajaa 5 miljoonalla vuodessa 10 vuotta (9.4.2017). Viime vuonna kaupunginvaltuusto taipui kaksinkertaistamaan sijoittajan tuottoaikaodotuksen 20 vuoteen.

Valtuustopäätös lisäsi sijoittajan tuottoa n. 65–70 miljoonaa euroa. Nyt sijoittaja ei ole kuitenkaan tyytyväinen valtuustossa päätettyyn 5,5 miljoonan tukeen vuodessa. Kuinka paljon kaupunginhallitus esittää lisätukea sijoittajalle valtuuston päätettäväksi keväällä, jotta sijoittajavaatimukset toteutuvat?

Hippos-asiakirjojen mukaan tuoton sijoittajalle valvoisi kauppakamarin edustaja. Yleensä vapailla markkinoilla sijoittaja kantaa riskin ja saa siitä korvaukseksi tuottoa sijoituksestaan.

Nyt riskin kantaakin kaupunki eli veronmaksajat kauppakamarin valvonnassa, jolla maksimoidaan tuotto sijoittajalle. Mitä järkeä on tukea sijoittajaa esim. 20 vuoden elinkaarikustannuksella yhteensä n. 180 miljoonaa, jota sijoittaja vaatii 6%:n tuoton turvaamiseksi?

Hippos-asiakirjojen mukaan sijoittaja vuokraa seuroille (leasing-systeemi) liikuntapaikkojen välineet, varusteet (esim. tulostaulut, koripallon korit, kokouspöydät) ja jopa jalkapallohallin katon, joka on ennenkuulumaton järjestely Jyväskylässä. Em. hinnalla kaupunki voisi itse rakennuttaa maailmanluokan liikuntapaikkakeskittymän ja Hippoksen maa-alue säilyisi kaupungin omistuksessa.

Kaupunkijohdon aikomuksista sataa hälyttäviä kysymyksiä:

Antaako kaupunki Hippoksen miljoonaluokan vesi-, sähkö- ja energialiittymät ilmaiseksi tai alennuksella sijoittajalle?

Palauttaako kaupunki kiinteistöveroja sijoittajalle?

Onko terveiden rakennusten purkaminen kaupungin palkitun arkkitehtuuri- ja ilmasto-ohjelmien mukaista – mm. iätön rakentaminen?

Paljonko kaupunki on luvannut muualta rakennusoikeutta sijoittajalle?

Eikö Hippoksen asemakaava tulisi päättää uudelleen, kun hankkeessa on paljon muutoksia mm. jalkapallohalli?

Pitäisikö palata alkuruutuun, avata hanke ilman salailua kaikille ja ottaa tosissaan kaupungin omien laskelmien mukainen 23 miljoonan korjausrakentamisvaihtoehto?

Pekka Sihvonen

Jyväskylän liikuntajohtaja 1997–2017

Kimmo Suomi

liikuntasuunnittelun professori 1995–2018

Ilmo Viitanen

Tilapalvelun projektipäällikkö 1975–2016

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

LyhyetKierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Lyhyet

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.