Milloin piiska vinkuu täälläkin?

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) kävi läpi Kreikan talouskriisiä (Ksml 15.7.). Hänen analyysinsä ja näkökulmansa ei yllätä. Kyseessa on tiukan kokoomuspoliitikon puolustuspuhe EU:n valitsemalle Kreikan tappolinjalle, jota Suomen porvarihallitus etukenossa Saksan suuntaan tukee.

Tiukkapipoiselle Suomen kolmen ässän hallitukselle ei riitä naapurin ärsyttäminen, nyt mennään jo aurinkorannoille asti! Lopuksi Virkkunen vielä varoittaa meitä suomalaisia elämään niin kuin opetetaan – kuka opettaa ja keitä suomalaisia?

Virkkunen tulee myös sananvalinnoillaan paljastaneeksi inhonsa Kreikan kansan demokraattisilla vaaleilla johtoon valittua Syriza-puoluetta (Virkkusen mukaan ”marxilainen”) ja sen johtajaa Alexis Tsiprasia kohtaan (”Kaiken uhoamisen ja Moskovassa-vierailujen jälkeen...”). Kirjoituksellaan Virkkunen todistaa olevansa tämän yhden totuuden politiikan uskollinen soturi.

Mutta kaikki Suomen, Euroopan, maailman talousviisaat eivät suinkaan ole Virkkusen tavoin vakuuttuneita valitun kurituspolitiikan siunauksellisuudesta. Yksi arvostettu, nobelillakin palkittu toisinajattelija on yhdysvaltalainen Paul Krugman, toinen vaikkapa maailmankuulu yhdysvaltalainen ekonomisti, Columbian yliopiston professori ja YK:n pääsihteerin neuvonantaja Jeffrey Sachs.

Kreikan kriisistä Sachs on sanonut muun muassa: ”Jokainen maa on ajanut vain omaa etuaan. Jos neuvottelut olisi käyty ammattimaisesti eikä poliittisia irtopisteitä keräillen, kiista olisi voitu sopia jo kauan sitten. Tämä koskee kaikkia osapuolia, mutta erityisesti Kreikan velkojia.”

Krugmanilaisia talousviisaita on Suomenkin tutkija- ja professorikunnassa. Nyt oppositiopoliitikoista Paavo Arhinmäki, Ville Niinistö ja Erkki Tuomioja ovat äänekkäimmin kritisoineet tätä kreikkalaisten tappolinjaa.

Kun Virkkunen kehottaa meitä suomalaisia tiukkaan sääntöjen noudattamiseen ja talouskuriin, olkaamme varovaisia. Tiedä minä päivänä piiska vinkuu meidänkin yllämme, jos sama poliittinen linja Euroopassa jatkuu.

Kysehän ei ole vain yksittäisen valtion ongelmasta vaan maailmanlaajuisesta kapitalismin kriisistä, jonka keskessä elämme. Sen ratkaisut eivät voi olla pelkästään teknis-taloudellisia vaan syvästi ideologisia – sen Kreikan valintaan kohdistunut ymmärtämättömyys, suoranainen vihakin näyttää osoittavan.

Raimo Hämäläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.