Minä puolustin palokkalaisia

Palokan eläkkeensaajat ovat monen palokkalaisen puolesta ilmaisseet huolensa terveysaseman päivystyksen muuton vuoksi.

Perusturvalautakunnan jäsenenä olin kokouksessa, jossa asiasta päätettiin. Meille lautakuntalaisille päivystyksen siirtoa esiteltiin monelta taholta kannattavaksi, erityisesti kahden lääkärin esittelyssä.

Meille kerrottiin, kuinka mahtavan hyvin asiat toimivat Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä, vielä sittenkin, kun sinne lisätään nuo 17 000 uutta päivystyspotilasta. Potilas saa kolmen tunnin sisällä joko passituksen jatkohoitoon tai kotiin.

Yhtenä isona syynä esitettiin, että Palokassa ei ole päivystävää laboratoriota tai röntgeniä.

Laajassa keskustelussa toin esille nimenomaan omakohtaisesti usein kokeneena, millaista on olla potilaana päivystyksessä.

Ensimmäinen ongelma on tietysti matka Palokasta keskussairaalaan. Kaikilla ei ole autoja. Bussimatka esimerkiksi sairaan lapsen tai vanhuksen kanssa ei onnistu. Taksikyytiin ei ole kaikilla varaa, vaikka sen saisikin jälkeenpäin osittain takaisin, ja tämä maksaa yhteiskunnalle tulevaisuudessa todella paljon.

Autolla mentäessäkin parkkipaikat ovat todella kaukana. Kuinka kuljetat esimerkiksi kuumeista lasta kainalossa monta sataa metriä ties millaisessa kelissä?

Kun viimein päästään sisälle, jonotetaan tietojen antoon ja sitten siirrytään kaikkien muiden odottavien potilaiden joukkoon. Samassa tilassa heikkokuntoinen potilas joutuu pakosta kuuntelemaan humalaisten potilaiden ärhentelyä ja jopa pelkäämään uhkaavia potilaita.

Tästä minulle vastattiin, että kaikki potilaat ovat samanarvoisia. Sen toki tiedostan ja olen aina toiminut myös päihdeongelmaisten kanssa lämpimässä hengessä, mutta on todella niin, että kun on oikein heikko ja huono, ei jaksaisi millään kuunnella loputonta kiroilua ja räyhäämistä.

Palokan terveyskeskuksen päivystys on toiminut hyvin ja siellä on pystytty ottamaan heti alkuun myös päivystyksen aikaan pienet veritutkimukset.

Monta asiaa minäkin siis kyseenalaistin tässä asiassa, mutta yksin en voinut asian päätökselle mitään. Tein esityksen päivystyksen jatkumisesta Palokassa, mutta se ei saanut kannatusta.

Vihjailut siitä, että kalastelin ääniä, eivät pidä paikkaansa sanonnan varsinaisessa merkityksessä. Haluan todella kokemuksesta olla ajamassa asioita tavallisen kuntalaisen puolesta. Tässä asiassa jäin mielipiteineni yksin ja jätin asiasta pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

Toivotaan, että palokkalaisten päivystyskäynneille on mahdollisimman vähän tarvetta tulevaisuudessa.

RAIJA SIPINEN kaupunginvaltuutettu (kd.) kaupunginhallituksen varajäsen perusturvalautakunnan jäsen Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.